Witam. Mam do rozwiązania proste zadania. Polega ono na obliczeniu wektora środka masy pręta o długości 2a zgiętego w połowie pod kątem 90 stopni. Czy wynikiem będzie:
\(\displaystyle{ \vec{ R_{śm} }= \frac{m(2a,2a)}{3m}}\) ?
Obliczanie wektora środka masy.
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Obliczanie wektora środka masy.
Środek masy leży na osi symetrii pręta w odległości \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{2}}{4}}\) od punktu zgięcia
