Mając dane kąty trójkąta oblicz miarę innego kąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
Rantaurel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Różna
Podziękował: 27 razy

Mając dane kąty trójkąta oblicz miarę innego kąta

Post autor: Rantaurel »

Witam
Mam tutaj zadanie z którym mam mały kłopot.. Polecenie:
Mając dane kąty \(\displaystyle{ \sphericalangle A}\), \(\displaystyle{ \sphericalangle B}\), \(\displaystyle{ \sphericalangle C}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\), oblicz miarę kąta:
a) między dwusiecznymi kątów wewnętrznych \(\displaystyle{ \sphericalangle A}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle B}\);
Moja odpowiedź:
\(\displaystyle{ \sphericalangleX=180^\circ - \frac{1}{2} \cdot (B+A)}\)
Prawidłowa:
\(\displaystyle{ 90^\circ+ \frac{\left| \sphericalangle C\right| }{2}}\)
O co chodzi z tym kątem \(\displaystyle{ 90^\circ}\) ? I po co wartość bezwzględna skoro kąt nie może być ujemny w trójkącie ?..
Pomóżcie mi zrozumieć lepiej trójkąty, gdyż wiele w tej dziedzinie należy udowadniać lub rozumieć.. A ja nie jestem w tym dobry...
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, o 19:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3358
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Mając dane kąty trójkąta oblicz miarę innego kąta

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ \sphericalangle X=180^\circ - \frac{1}{2} \cdot (\sphericalangle B+\sphericalangle A) =\\ 180^\circ - \frac{1}{2} \cdot (180^\circ - \sphericalangle C) =\\ 180^\circ - 90^\circ + \frac{1}{2} \cdot (\sphericalangle C) =\\ 90^\circ+ \frac{\left| \sphericalangle C\right| }{2}}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2774
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Mając dane kąty trójkąta oblicz miarę innego kąta

Post autor: Sherlock »

Rantaurel pisze: I po co wartość bezwzględna skoro kąt nie może być ujemny w trójkącie ?..
to nie wartość bezwzględna tylko miara kąta, oznaczenie analogiczne do oznaczenia długości odcinka
Awatar użytkownika
Rantaurel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Różna
Podziękował: 27 razy

Mając dane kąty trójkąta oblicz miarę innego kąta

Post autor: Rantaurel »

Dzięki Mam jednak kolejny kłopot. Mam obliczyć miarę kąta między dwusiecznymi kątów zewnętrznych, utworzonych przy wierzchołkach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)

Jak jednak mam obliczyć kąt skoro te dwusieczne się nawet nie stykają gdyż to kąty zewnętrzne? Czy mogę użyć ich przedłużeń czyli dwusiecznych kątów wewnętrznych ?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2774
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Mając dane kąty trójkąta oblicz miarę innego kąta

Post autor: Sherlock »

AU
AU
ba8a0db4f959da61.jpg (7.85 KiB) Przejrzano 160 razy
Posznupaj za informacjami o kącie zewnętrznym...
ODPOWIEDZ