101010101

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Gość2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 mar 2007, o 08:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

101010101

Post autor: Gość2000 »

Proszę, pomóżcie ...

Wykaż, że liczba 101010101 jest złożona.

Dzięki.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

101010101

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 1010101=73\cdot 101\cdot 137}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

101010101

Post autor: mat1989 »

wb, jak byś mógł napisać jak do tego rozwiązania doszedłeś bo też jestem ciekaw.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

101010101

Post autor: wb »

Z postaci liczby widać, że dzieli się przez 101, a dalej to sprawdzałem dzieląc przez kolejne liczby pierwsze aż trafiłem na 73.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2803
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

101010101

Post autor: *Kasia »

Wszystko ładnie, pięknie, ale liczba nie ta
\(\displaystyle{ 101010101=41\cdot 2463661}\), a drugi czynnik nie ma dzielników mniejszych od 200 (dalej nie chciało mi się sprawdzać...)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

101010101

Post autor: max »

ładnie się rozkłada:
\(\displaystyle{ 101010101 = 41\cdot 271 9091}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

101010101

Post autor: mat1989 »

to wreszcie dzieli się przez 101 czy nie ?
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

101010101

Post autor: max »

Nie.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2007, o 23:46 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2803
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

101010101

Post autor: *Kasia »

mat1989 pisze:to wreszcie dzieli się przez 101 czy nie ?
max pisze:\(\displaystyle{ 101010101 = 41\cdot 271 9091}\)
Raczej nie
Ostatnio zmieniony 3 mar 2007, o 20:28 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

101010101

Post autor: mat1989 »

max, to w jaki sposób doszedłeś do tego rozwiązania? po koleji dzieliłeś przez liczby pierwsze?
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

101010101

Post autor: max »

*Kasia pisze:
max pisze:to wreszcie dzieli się przez 101 czy nie ?
Ja tego nie napisałem
mat1989 pisze:max, to w jaki sposób doszedłeś do tego rozwiązania? po koleji dzieliłeś przez liczby pierwsze?
Poszedłem na łatwiznę... Jedna pętla w c++ załatwia rozkład takiej małej liczby w ułamku sekundy.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

101010101

Post autor: mat1989 »

no ok też mam skrypta w vb rozkładający liczby na czynniki pierwsze ale jak do tego dojść z poziomu matematyki?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

101010101

Post autor: luka52 »

mat1989, "zauważmy, że..."
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

101010101

Post autor: mat1989 »

no właśnie luka52, co należy zauważyć ?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

101010101

Post autor: luka52 »

mat1989, no jak to co?
Zauważmy, że \(\displaystyle{ 101010101 = 41\cdot 271 \cdot 9091}\)
ODPOWIEDZ