Jak nazwać daną liczbę?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mumex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 sie 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rusiec

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: mumex »

mam problem jak nazwać liczbę \(\displaystyle{ 13131313}\) bo z tego co się zorientowałem to nie jest to symetria
Ostatnio zmieniony 7 sie 2012, o 15:59 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4293
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: Althorion »

Trzynaście milionów sto trzydzieści jeden tysięcy trzysta trzynaście? O to chodzi?
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: AloneAngel »

Wydaje mi się, że chodzi o coś w stylu: Liczba palindromiczna, doskonała etc.
ivanoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 29 gru 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Pomógł: 8 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: ivanoo »

Althorion pisze:Trzynaście milionów sto trzydzieści jeden tysięcy trzysta trzynaście? O to chodzi?
haha, riposta dnia


doskonała i palindromiczna to ona raczej nie jest..
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: AloneAngel »

ivanoo pisze:
doskonała i palindromiczna to ona raczej nie jest..
Tak, wiem. To było tylko tak dla przykładu.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4965
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: Zordon »

jest okresowa przy podstawie 10
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: Ponewor »

jest liczbą złożoną
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13390
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: mol_ksiazkowy »

moze by ją nazwać .... " cztero pechową" ...?
albo bardziej powaznie
Liczba która jest iloczynem dwóch różnych liczb pierwszych nazywa się półpierwsza.
(np. 14)
Liczba ktora jest iloczynem parami róznych liczb pierwszych nazywa się prawie pierwsza
(np. 330)
a skoro \(\displaystyle{ 13131313= 13* 1010101}\) nalezy wiec w tym kontekscie zainteresowac sie liczbą \(\displaystyle{ 1010101}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5091
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: norwimaj »

Zdaje mi się że \(\displaystyle{ 1010101=101\cdot10001}\), więc \(\displaystyle{ 13131313}\) może być co najwyżej prawie prawie pierwsza, czyli prawie kwadrat pierwsza.

Edit: Chyba źle zrozumiałem, co mol_ksiazkowy napisał. Ponieważ \(\displaystyle{ 13131313=13\cdot73\cdot101\cdot137}\), to \(\displaystyle{ 13131313}\) jest liczbą 4-prawie pierwszą. Mam nadzieję że teraz dobrze.

Poza tym ja bym ją nazwał liczbą nieparzystą i naturalną.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Jak nazwać daną liczbę?

Post autor: Ponewor »

ja myślę, że chodziło o to co Zordon napisał
ODPOWIEDZ