Elipsy - zadania

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Anarual

Elipsy - zadania

Post autor: Anarual »

mam wzór x(2) + 2y(2) = 4 liczby jakie sa w nawiasie to znaczy podniesienie do kwadratu ( niewiedzialem jak napisac tutaj ;p )
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Elipsy - zadania

Post autor: Nostry »

1)no fajnie, ale w czym problem? Nie widzę pytania
2)potęgi piszemy tak: x^2=x*x
Anarual

Elipsy - zadania

Post autor: Anarual »

mi chodzi o rozwiazanie wiem ze wychodzi |f1f2|=2pierwiastki z 5 , i E= pierwiastek z 5 przez 3 ale nieamam pojecia jak to obliczyc
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Elipsy - zadania

Post autor: Nostry »

wszystko fajnie, ale nadal nie widzę pytania. Sformułuj to tak, żeby wszyscy mogli zrozumieć, czyli:
-opis problemu
-dane
-pytanie
Uporaj się z tym jak najszybciej proszę. Leży to przede wszystkim w twoim interesie, bo userzy nie będą mogli inaczej zrozumieć o co ci chodzi, a więc i służyć pomocą.
Anarual

Elipsy - zadania

Post autor: Anarual »

ogolnie rzecz biorac to chodzi mi o to jak sie rozwiazuje zadania z elips .. znam wzor ale niemam pojecia jak go uzyc by uzyskac ogniska elipsy ....
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Elipsy - zadania

Post autor: Nostry »

no, teraz lepiej!
Qrcze, nie mam przy sobie teraz mądrej książeczki, ale pamiętam, że zachodziła jakaś równość, że się 3-kąt opisywało na ogniskach i dowolnym(?) punktem na obwodzie. mógłbyś z tego skorzystać, jakbyś to znalazł.
Anarual

Elipsy - zadania

Post autor: Anarual »

o to chodzi ze niema nigdzie , szukalem w necie i w ksiazkach i nic ;[ a mi to strasznie potrzebne
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Elipsy - zadania

Post autor: Nostry »

wpadnij po południu, może coś znajdę, ale nie obiecuję.
Anarual

Elipsy - zadania

Post autor: Anarual »

z gory dziekuje
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Elipsy - zadania

Post autor: Nostry »

Mam nadzieję, że to trochę pomoże:
elipsa- zbiór punktów, których suma odległości od obu ognisk jest stała, większa od odległości między ogniskami.
ax^2+by^2+cx+dy+e=0; a>0; b>0; a=not=b- ogólne równanie elipsy
A,B,C,D- wierzchołki elipsy
M- dowolny punkt na obwodzie elipsy
F,F' [prim]- ogniska
AB- oś duża
CD- oś mała
O- środek=
Zachodzą przeto równości:
|MF|+|MF'|=2|FC|
|FO|=sqrt(|FC|^2-|OC|^2), sqrt- pierw. kwadr.
Mam nadzieję, że to pomoże. Jeśli umiesz się posługiwać funkcjami trygonometrycznymi i obliczać odległości w ukł. wspł. nie powinieneś mieć problemu już z żadną elipsą
Anarual

Elipsy - zadania

Post autor: Anarual »

dziekuje , czy bylaby mozliwosc bys podal przykladowe zadanie i jak sie je rozwiazuje ? mi chodzi o oblicznie f1 i f2 bo niewiem czy robie to dobrze
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Elipsy - zadania

Post autor: Nostry »

Pomyślimy, w każdym razie do środy raczej nie
ODPOWIEDZ