Całka niewłaściwa - zbieżność

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
ElementNeutralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lip 2012, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Całka niewłaściwa - zbieżność

Post autor: ElementNeutralny »

Jak zbadać zbieżność takiej całki:

\(\displaystyle{ \int_{0}^{2}\frac{\cos x}{\sqrt{2-x}}dx}\)

Zupełnie nie mam pomysłu, byłbym wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę;)
Ostatnio zmieniony 5 lip 2012, o 14:08 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7069
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1327 razy

Całka niewłaściwa - zbieżność

Post autor: Lorek »

Ilorazowe z \(\displaystyle{ \frac{\cos 2}{\sqrt{2-x}}}\)

a w przypadku tej całki to nawet wystarczy
\(\displaystyle{ \left|\frac{\cos x}{\sqrt{2-x}}\right|\le \frac{1}{\sqrt{2-x}}}\)
smoszczyski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 cze 2012, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 2 razy

Całka niewłaściwa - zbieżność

Post autor: smoszczyski »

całka jest zbieżna, wystarczy oszacować ją z góry właśnie tak jak napisał kolega wyżej, a zbieżność tej całki podanej w oszacowaniu łatwo obliczamy z definicji otrzymując \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\), zatem z kryterium porównawczego również badana całka jest zbieżna
ODPOWIEDZ