Wyznaczenie całki
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznaczenie całki
Albo nie, od razu rozbić na dwie całki:
\(\displaystyle{ \int \frac{\sqrt{x}}{x} \; \text{d}x + \int \frac{1}{x} \; \text{d}x = 2\sqrt{x} + \ln x + c}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{\sqrt{x}}{x} \; \text{d}x + \int \frac{1}{x} \; \text{d}x = 2\sqrt{x} + \ln x + c}\)
-
Kanodelo
- Użytkownik

- Posty: 1252
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Wyznaczenie całki
albo zamienić to na \(\displaystyle{ \int x^{-1}\left( x ^{ \frac{1}{2} }+1 \right)^1 \mbox{d}x}\) i jechać ze wzoru na różniczke dwumienną
- dawid.barracuda
- Użytkownik

- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wyznaczenie całki
Lub też uniwersalnie - jeśli masz taki przykład jak powyżej, jakąś sumę bądź różnicę pierwiastków różnego stopnia to zapisujesz sobie pierwiastki jako potęgi o wykładniku wymiernym i robisz podstawienie \(\displaystyle{ x = t^a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest wspólnym mianownikiem tych wykładników.
-
Kanodelo
- Użytkownik

- Posty: 1252
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Wyznaczenie całki
no to to jest chyba to samo co wcześniej napisałemdawid.barracuda pisze:Lub też uniwersalnie - jeśli masz taki przykład jak powyżej, jakąś sumę bądź różnicę pierwiastków różnego stopnia to zapisujesz sobie pierwiastki jako potęgi o wykładniku wymiernym i robisz podstawienie \(\displaystyle{ x = t^a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest wspólnym mianownikiem tych wykładników.
