Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
-
luki1992
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
1. Czy odwzorowanie liniowe jest diagonalizowane? Jeśli tak , to podaj bazę B w której macierz D odwzorowania f ma postać diagonalną. Podaj tę macierz D oraz nieosobliwą P, takie że \(\displaystyle{ D=PAP^{-1}}\)
\(\displaystyle{ f: (x,y,z) \in R ^{3} \rightarrow (6x+4y-6z, 2y, 4x+4y-4z) \in R ^{3}}\)
2. Wiedząc, że macierz endomorfizmu \(\displaystyle{ f: R ^{2} \rightarrow R ^{2}}\) ma w bazach \(\displaystyle{ B _{1} =((1,0),(1,1)) B _{2} =((1,1),(0,-1))}\) Postać \(\displaystyle{ M _{f}(B _{1},B _{2})=\left[\begin{array}{ccc}1&-2\\1&-1\end{array}\right]}\)
Witam, mam problem z tymi dwoma zadaniami z algebry Wczoraj mialem z tego egzamin (1 termin), niestety nie zdążyłem się do tego przygotować bo chciałem zdać najpierw inny przedmiot. Były bardzo podobne 2 zadania na egzaminie a niestety bardzo słabo przerobiliśmy je na ćwiczeniach.
W tym pierwszym to po prostu robię tak, że przy kolejnych współczynnikach tego odwzorowania "wklepuje" je po prostu do macierzy? Potem wstawiam sobie po przekątnych - lambdy i liczę wyznacznika przyrównuje do zera, sprawdzam krotności itd. Okej to rozumiem ale nie wiem co dalej Chyba trzeba te lambdy jakoś wrzucić do macierzy diagonalnej? Ale jak wyznaczyć te macierze P i \(\displaystyle{ P ^{-1}}\) ?
Co do drugiego to już w ogóle nie mam pomysłu, tam się też trzeba bawić jakimiś macierzami przejścia?
Z góry bardzo dziękuję za wyjaśnienie i jakieś poglądowe rozwiązanie, bo bardzo chciałbym już w piątek zdać ten 2 termin
\(\displaystyle{ f: (x,y,z) \in R ^{3} \rightarrow (6x+4y-6z, 2y, 4x+4y-4z) \in R ^{3}}\)
2. Wiedząc, że macierz endomorfizmu \(\displaystyle{ f: R ^{2} \rightarrow R ^{2}}\) ma w bazach \(\displaystyle{ B _{1} =((1,0),(1,1)) B _{2} =((1,1),(0,-1))}\) Postać \(\displaystyle{ M _{f}(B _{1},B _{2})=\left[\begin{array}{ccc}1&-2\\1&-1\end{array}\right]}\)
Witam, mam problem z tymi dwoma zadaniami z algebry Wczoraj mialem z tego egzamin (1 termin), niestety nie zdążyłem się do tego przygotować bo chciałem zdać najpierw inny przedmiot. Były bardzo podobne 2 zadania na egzaminie a niestety bardzo słabo przerobiliśmy je na ćwiczeniach.
W tym pierwszym to po prostu robię tak, że przy kolejnych współczynnikach tego odwzorowania "wklepuje" je po prostu do macierzy? Potem wstawiam sobie po przekątnych - lambdy i liczę wyznacznika przyrównuje do zera, sprawdzam krotności itd. Okej to rozumiem ale nie wiem co dalej Chyba trzeba te lambdy jakoś wrzucić do macierzy diagonalnej? Ale jak wyznaczyć te macierze P i \(\displaystyle{ P ^{-1}}\) ?
Co do drugiego to już w ogóle nie mam pomysłu, tam się też trzeba bawić jakimiś macierzami przejścia?
Z góry bardzo dziękuję za wyjaśnienie i jakieś poglądowe rozwiązanie, bo bardzo chciałbym już w piątek zdać ten 2 termin
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
luki1992
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
A jakbyś to zrobił chociaż mniej więcej? I jak ogólnie robi się takie zadania? Prosze o jakieś wskazówki
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=(6x+4y-6z, 2y, 4x+4y-4z)\\\\
A=\begin{bmatrix}6&4&-6\\0&2&0\\4&4&-4\end{bmatrix}\\\\
\det(A-\lambda I)=\det\begin{bmatrix}6-\lambda&4&-6\\0&2-\lambda&0\\4&4&-4-\lambda\end{bmatrix}=\lambda(\lambda-2)^2\\\\
\lambda_1=0:\\\\
\begin{bmatrix}6&4&-6\\0&2&0\\4&4&-4\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}=0\cdot\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}\\\\
\begin{cases}6x+4y-6z=0\\2y=0\\4x+4y-4z=0\end{cases} \Rightarrow \begin{cases}y=0\\x=z \end{cases} \Rightarrow u_{\lambda_1}=c_1\begin{bmatrix}1\\0\\1\end{bmatrix}\\\\
\lambda=2:\\\\
\begin{bmatrix}6&4&-6\\0&2&0\\4&4&-4\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}=2\cdot\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}\\\\
\begin{cases}6x+4y-6z=2x\\2y=2y\\4x+4y-4z=2z\end{cases} \Rightarrow \begin{cases}y\in R\\x=\frac{3}{2}z-y \end{cases} \Rightarrow u_{\lambda_2}=c_2\begin{bmatrix}-1\\1\\0\end{bmatrix}+c_3\begin{bmatrix}0\\0\\\frac{3}{2}\end{bmatrix}\\\\
P=\begin{bmatrix}1&-1&0\\0&1&0\\1&0&\frac{3}{2}\end{bmatrix}}\)
A w drugim chyba brakuje polecenia, co trzeba zrobić.
A=\begin{bmatrix}6&4&-6\\0&2&0\\4&4&-4\end{bmatrix}\\\\
\det(A-\lambda I)=\det\begin{bmatrix}6-\lambda&4&-6\\0&2-\lambda&0\\4&4&-4-\lambda\end{bmatrix}=\lambda(\lambda-2)^2\\\\
\lambda_1=0:\\\\
\begin{bmatrix}6&4&-6\\0&2&0\\4&4&-4\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}=0\cdot\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}\\\\
\begin{cases}6x+4y-6z=0\\2y=0\\4x+4y-4z=0\end{cases} \Rightarrow \begin{cases}y=0\\x=z \end{cases} \Rightarrow u_{\lambda_1}=c_1\begin{bmatrix}1\\0\\1\end{bmatrix}\\\\
\lambda=2:\\\\
\begin{bmatrix}6&4&-6\\0&2&0\\4&4&-4\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}=2\cdot\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}\\\\
\begin{cases}6x+4y-6z=2x\\2y=2y\\4x+4y-4z=2z\end{cases} \Rightarrow \begin{cases}y\in R\\x=\frac{3}{2}z-y \end{cases} \Rightarrow u_{\lambda_2}=c_2\begin{bmatrix}-1\\1\\0\end{bmatrix}+c_3\begin{bmatrix}0\\0\\\frac{3}{2}\end{bmatrix}\\\\
P=\begin{bmatrix}1&-1&0\\0&1&0\\1&0&\frac{3}{2}\end{bmatrix}}\)
A w drugim chyba brakuje polecenia, co trzeba zrobić.
-
luki1992
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
Wielkie dzięki Tylko dla lambdy=2 dlaczego mnożyłeś po prawej stronie te współrzędne [x,y,z] x2? Czy na to samo by wyszło jakby odjąć te lambdy po przekątnej i przyrównać do 0 tak jak w poprzednim przypadku?
I masz rację nie dokończyłem polecenia Trzeba sprawdzić czy f jest odwzorowaniem odwracalnym. Jeśli tak to wyznacz \(\displaystyle{ f ^{-1}}\)
Tu bardziej niestety nie wiem o co chodzi
I masz rację nie dokończyłem polecenia Trzeba sprawdzić czy f jest odwzorowaniem odwracalnym. Jeśli tak to wyznacz \(\displaystyle{ f ^{-1}}\)
Tu bardziej niestety nie wiem o co chodzi
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
Nie, nie wyszłoby. Tutaj szukamy wektorów własnych \(\displaystyle{ \vec{u}_{\lambda}}\) odpowiadających wartościom własnym \(\displaystyle{ \lambda}\), a z definicji \(\displaystyle{ A\vec{u}_{\lambda}=\lambda\vec{u}_\lambda}\), dlatego tak mnożymy.luki1992 pisze:Tylko dla lambdy=2 dlaczego mnożyłeś po prawej stronie te współrzędne [x,y,z] x2? Czy na to samo by wyszło jakby odjąć te lambdy po przekątnej i przyrównać do 0 tak jak w poprzednim przypadku?
- MarkoseK
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
\(\displaystyle{ (A-\lambda\mathbb{I})x=0 \Leftrightarrow Ax-\lambda\mathbb{I}x=0 \Leftrightarrow Ax=\lambda\mathbb{I}x \Leftrightarrow Ax=\lambda x}\)octahedron pisze:Nie, nie wyszłoby.luki1992 pisze:Tylko dla lambdy=2 dlaczego mnożyłeś po prawej stronie te współrzędne [x,y,z] x2? Czy na to samo by wyszło jakby odjąć te lambdy po przekątnej i przyrównać do 0 tak jak w poprzednim przypadku?
-
luki1992
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
Czyli ostatecznie wyszłoby na to samo? Bo znalazłem gdzieś na necie przykłady z diagonalizacją i niektórzy tak robili, że po prostu wstawiali te lambdy po przekątnej, mnożyli razy wektor [x,y,z] i przyrównywali do zera.MarkoseK pisze: \(\displaystyle{ (A-\lambda\mathbb{I})x=0 \Leftrightarrow Ax-\lambda\mathbb{I}x=0 \Leftrightarrow Ax=\lambda\mathbb{I}x \Leftrightarrow Ax=\lambda x}\)
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
Wyszłoby to samo. Wcześniej jakoś tak zrozumiałem, że chcesz i odjąć, i pomnożyć.
-
luki1992
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
2. Wiedząc, że macierz endomorfizmu \(\displaystyle{ f: \RR ^{2} \rightarrow \RR ^{2}}\) ma w bazach \(\displaystyle{ B _{1} =((1,0),(1,1)), B _{2} =((1,1),(0,-1))}\) postać \(\displaystyle{ M _{f}(B _{1},B _{2})=\left[\begin{array}{ccc}1&-2\\1&-1\end{array}\right]}\) Czy f jest odwzorowaniem odwracalnym? Jeśli tak to wyznacz \(\displaystyle{ f ^{-1}}\)
Okej to super Już rozumiem o co chodzi z tą diagonalizacją. Powyżej podałem całą treść tego drugiego zadania. Jeszcze tylko tu bym prosił o jakieś rozjaśnienie.
Okej to super Już rozumiem o co chodzi z tą diagonalizacją. Powyżej podałem całą treść tego drugiego zadania. Jeszcze tylko tu bym prosił o jakieś rozjaśnienie.
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
\(\displaystyle{ u_{B_2}=M_fv_{B_1} \Rightarrow v_{B_1}=M_f^{-1}u_{B_2}\\\\
\left[ \begin{array}{cc|cc}1&-2&1&0\\1&-1&0&1\end{array}\right]\quad w_2-w_1\\\\
\left[ \begin{array}{cc|cc}1&-2&1&0\\0&1&-1&1\end{array}\right]\quad w_1+2w_2\\\\
\left[ \begin{array}{cc|cc}1&0&-1&2\\0&1&-1&1\end{array}\right]\\\\
M_f^{-1}=\left[ \begin{array}{cc}-1&2\\-1&1\end{array}\right]}\)
\left[ \begin{array}{cc|cc}1&-2&1&0\\1&-1&0&1\end{array}\right]\quad w_2-w_1\\\\
\left[ \begin{array}{cc|cc}1&-2&1&0\\0&1&-1&1\end{array}\right]\quad w_1+2w_2\\\\
\left[ \begin{array}{cc|cc}1&0&-1&2\\0&1&-1&1\end{array}\right]\\\\
M_f^{-1}=\left[ \begin{array}{cc}-1&2\\-1&1\end{array}\right]}\)
-
luki1992
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
No to tylko odwróciłeś macierz A żeby zrobić odwzorowanie odwracalne to nie trzeba zastosować tu jakichś macierzy przejścia? I ogólnie warunkiem na to, żeby odwzorowanie było odwracalne to wyznacznik tej Mf musi być różny od 0?-- 28 czerwca 2012, 13:03 --Mam jeszcze jedno pytanie. Jak sprawdzić czy odwzorowanie jest izomorfizmem, monomorfizmem lub epimorfizmem? Z góry dzięki
-
Majeskas
- Użytkownik

- Posty: 1455
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
Skoro macierz \(\displaystyle{ M(f)_{\mathcal{B}_1}^{\mathcal{B}_2}}\) dało się odwrócić, to znaczy, że odwzorowanie \(\displaystyle{ f}\) jest odwracalne i dobór baz nie ma tu znaczenia.
\(\displaystyle{ f}\) jest izomorfizmem wtedy i tylko wtedy, gdy macierz \(\displaystyle{ f}\) jest kwadratowa i nieosobliwa.
\(\displaystyle{ f}\) jest epimorfizmem wtedy i tylko wtedy, gdy macierz \(\displaystyle{ f}\) ma maksymalny rząd.
\(\displaystyle{ f}\) jest monomorfizmem wtedy i tylko wtedy, gdy przestrzeń rozwiązań układu \(\displaystyle{ M(f)\vec x^{\mathrm{T}}=\vec{0}}\) jest zerowa.
Takluki1992 pisze:I ogólnie warunkiem na to, żeby odwzorowanie było odwracalne to wyznacznik tej Mf musi być różny od 0?
Chodzi o sytuację, w której mamy daną macierz tego przekształcenia?Mam jeszcze jedno pytanie. Jak sprawdzić czy odwzorowanie jest izomorfizmem, monomorfizmem lub epimorfizmem? Z góry dzięki
\(\displaystyle{ f}\) jest izomorfizmem wtedy i tylko wtedy, gdy macierz \(\displaystyle{ f}\) jest kwadratowa i nieosobliwa.
\(\displaystyle{ f}\) jest epimorfizmem wtedy i tylko wtedy, gdy macierz \(\displaystyle{ f}\) ma maksymalny rząd.
\(\displaystyle{ f}\) jest monomorfizmem wtedy i tylko wtedy, gdy przestrzeń rozwiązań układu \(\displaystyle{ M(f)\vec x^{\mathrm{T}}=\vec{0}}\) jest zerowa.
-
natasza123
- Użytkownik

- Posty: 107
- Rejestracja: 1 wrz 2013, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Diagonalizacja macierzy i odwracalność endomorfizmu
a czy mógłby by mi ktos powiedziec jak wyznaczyć wzór \(\displaystyle{ f^{-1}}\) z zadania 2?
-- 2 wrz 2013, o 14:32 --
bardzo prosze niech ktos powie mi jak wyznaczyc przepis odwzorowania dla \(\displaystyle{ f^{-1}}\)
-- 2 wrz 2013, o 14:32 --
bardzo prosze niech ktos powie mi jak wyznaczyc przepis odwzorowania dla \(\displaystyle{ f^{-1}}\)