Witam, mam problem z jednym zadaniem z układów ruchu płaskiego z tarciem. Układ wygląda tak:
Rozbijam go na dwa podukłady, na półkole i trójkąt.
Równania dla półkola:
\(\displaystyle{ x: -N\sin \alpha +T=0 \Rightarrow T=N\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y: N _{1}-N\cos \alpha -Q=0 \Rightarrow N _{1}=Q+N\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ T=f \cdot N _{1}}\)
\(\displaystyle{ T=f \left( Q+N\cos \alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ N= \frac{f \cdot N _{1} }{\sin \alpha }}\)
Gdzie \(\displaystyle{ N _{1}}\) to nacisk od Q, a N to Nacisk wywierany przez ten trójkąt.
Równania dla trójkąta:
\(\displaystyle{ x:N\sin \alpha -T\sin \alpha =0 \Rightarrow T=N}\)
\(\displaystyle{ y:-P+N\cos \alpha +T\cos \alpha =0}\)
i wyszlo mi, że \(\displaystyle{ P=T(f-\cos \alpha )}\) tylko podstawić za T.
Takie zadanie mialem na kolokwium, ale go nie zaliczylem i nie za bardzo wiem jakie błędy popełniłem. Prosiłbym o pomoc i naprowadzenie mnie.
Z góry dziękuję-- 24 cze 2012, o 17:57 --umie ktos pomoc?
Minimalna wartość siły P
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 1 raz
Minimalna wartość siły P
Ostatnio zmieniony 23 cze 2012, o 23:43 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Minimalna wartość siły P
Klin przesuwając, się trze o półkole-to jedna siła tarcia . Półkole doznaje przesunięcia z oporem- druga siła tarcia.
Teraz rozbij na dwa układy.
Teraz rozbij na dwa układy.