Wyznaczyć rozwiązanie ogólne
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
\(\displaystyle{ y'' + y' -2y =x^2}\)
\(\displaystyle{ y'' + y' -2y = 0}\)
\(\displaystyle{ r_1= -2}\)
\(\displaystyle{ r_2 = 1}\)
\(\displaystyle{ y = C_1e^{-2x} + C_2e^{x}}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ y'' + y' -2y = 0}\)
\(\displaystyle{ r_1= -2}\)
\(\displaystyle{ r_2 = 1}\)
\(\displaystyle{ y = C_1e^{-2x} + C_2e^{x}}\)
Co dalej?
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

Ja właśnie nie rozumiem tej metody...
Mógłbyś mi przybliżyć o co w niej chodzi... sucha teoria nic mi nie daje... a nie mogę się doprosić żeby ktoś mi to wytłumaczył łopatologicznie...
Mógłbyś mi przybliżyć o co w niej chodzi... sucha teoria nic mi nie daje... a nie mogę się doprosić żeby ktoś mi to wytłumaczył łopatologicznie...
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Tam niżej jest coś takiego jak "Przykłady". Wpiszesz w Google, czy forumową wyszukiwarkę "metoda przewidywań" - znajdziesz mnóstwo przykładów. "Nie rozumiem" to nie jest usprawiedliwienie.
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

Nie rozumiem, kilka słów wyjaśnienia o co chodzi w tej metodzie, prostym przystępnym językiem - to zbyt duże wymagania? Mówisz zwracasz uwagę na to, sprawdzasz to, jak jest tak to / mozesz odesłać do wzorów / ale czysto, klarownie powiedziane. Kawa na ławę - chyba że nie jest Ci tak bliska ta metoda żeby ją wytłumaczyć, bądź po prostu nie potrafisz tłumaczyć... nie wiem. Nie chce Cię obrażać czy coś takiego - w żadnym wypadu... ale stwierdzenie ' znajdz sobie w google ' nie jest pomocą... A myślałam, że takową pomoc otrzymam, bo zadałam konkretne pytanie...
Ech...
Ech...
-
luka52
- Użytkownik

Chyba pomyliłaś konsultacje/korepetycje z forum internetowym, no ale życzę powodzenia.
Najłatwiej napisać "nie rozumiem" i tyle. Nie precyzować co jest niezrozumiałe, nic z własnych poszukiwań - jak dzieci w podstawówce.
Jakbyś przeczytała uważnie teorię, przejrzała przykłady - może byś sama do czegoś doszła. W Twoim przykładzie przewidujesz: \(\displaystyle{ y_s = ax^2 + bx + c}\) - podstaw i wylicz a, b, c.
Najłatwiej napisać "nie rozumiem" i tyle. Nie precyzować co jest niezrozumiałe, nic z własnych poszukiwań - jak dzieci w podstawówce.
Jakbyś przeczytała uważnie teorię, przejrzała przykłady - może byś sama do czegoś doszła. W Twoim przykładzie przewidujesz: \(\displaystyle{ y_s = ax^2 + bx + c}\) - podstaw i wylicz a, b, c.
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

dlatego taka postać bo po prawej stronie mamy " \(\displaystyle{ x^2}\) " tak?
dlatego postać funkcji kwadratowej?
dlatego postać funkcji kwadratowej?
-
miodzio1988
Tak. Jak masz wielomian to przewidujesz wielomian. Chyba to oczywiste jest, nie?
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

Jeżeli chodzi o stronkę do której mnie odesłałeś, przykład 1wszy.
Skąd się wzięło:
O ile prawa strona no to ok, ale lewa?
Skąd się wzięło:
?\(\displaystyle{ a x^2 + (2a+b)x + (b+c)+ d x e^{-x} \equiv x^2 + 1 + x e^{-x}}\)
O ile prawa strona no to ok, ale lewa?
-
miodzio1988
\(\displaystyle{ y = ax^2+bx+c + d x e^{-x}}\)
wstaw do
\(\displaystyle{ y' + y}\)
wstaw do
\(\displaystyle{ y' + y}\)
-
luka52
- Użytkownik

Dla wielomianu (\(\displaystyle{ x^2 + 1}\)) przewidujesz wielomian - też drugiego stopnia. Podobnie dla eksponenty (\(\displaystyle{ e^{-x}}\)) przewidujesz eksponentę, ale \(\displaystyle{ -1}\) to pierwiastek równania charakterystycznego, zatem musimy przemnożyć to co przewidujemy przez \(\displaystyle{ x}\) - powstanie \(\displaystyle{ \text{const} \cdot x e^{-x}}\). Gdyby \(\displaystyle{ -1}\) był 10-krotnym pierwiastkiem, to odpowiednio byłoby \(\displaystyle{ x^{10} e^{-x}}\), etc.
-- 24 cze 2012, 11:47 --
Właściwie pomyliłem się w tamtym temacie - powinno być tak, że wstawiasz to do równania jak pisze miodzio1988, a po prawej powinna być prawa strona równania, tj. \(\displaystyle{ x^2 + 1 + e^{-x}}\)
-- 24 cze 2012, 11:47 --
Właściwie pomyliłem się w tamtym temacie - powinno być tak, że wstawiasz to do równania jak pisze miodzio1988, a po prawej powinna być prawa strona równania, tj. \(\displaystyle{ x^2 + 1 + e^{-x}}\)
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

\(\displaystyle{ y = ax^2+bx+c + d x e^{-x}}\)
No ok, ale to musze dla \(\displaystyle{ y'}\) zrobić pochodne z tego wielomianu? tak?\(\displaystyle{ y' + y}\)
Czyli \(\displaystyle{ y'= 2ax + b - e^{-x}(x-1)}\)
Tak czy jak?
-
miodzio1988
Pochodna źle. Naucz się najpierw pochodne liczyć zanim się weźmiesz za równania różniczkowe
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

W którym miejscu źle, co Ty mówisz?
I bądź tak miły i nie mów mi co mam robić. Wyobraź sobie, że jestem takim samym człowiekiem jak Ty i posiadam coś takiego jak wolna wola - więc będę robić co mi się będzie podobało. Myślę że swoje rady powinieneś ograniczyć do kwestii matematycznych a nie życiowych.
I bądź tak miły i nie mów mi co mam robić. Wyobraź sobie, że jestem takim samym człowiekiem jak Ty i posiadam coś takiego jak wolna wola - więc będę robić co mi się będzie podobało. Myślę że swoje rady powinieneś ograniczyć do kwestii matematycznych a nie życiowych.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, o 12:09 przez AsiaPipitrasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
Jeszcze raz napiszę. Błędu sama szukasz, czyli liczysz jeszcze razNaucz się najpierw pochodne liczyć zanim się weźmiesz za równania różniczkowe
Przecież nie mówię Ci, żebyś ze studiów zrezygnowała tylko, żebyś się nauczyła liczyć pochodne, bo żadnego zadania z równań różniczkowych nie zrobisz. Dobra rada, a Ty się burzysz.. Myślę że swoje rady powinieneś ograniczyć do kwestii matematycznych a nie życiowych.
Chociaż z tymi studiami....