długość krzywej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

długość krzywej

Post autor: Agniezcka »

Obliczyć długość krzywej danej wzorem \(\displaystyle{ y= \sqrt{x-x^2}+ arcsin \sqrt{x}}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

długość krzywej

Post autor: bartek118 »

Jaki jest wzór całkowy na długość krzywej?
OQO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 cze 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

długość krzywej

Post autor: OQO »

Zbadaj dziedzine tej krzywej, dostaniesz jakis przedzial, po czym podstaw funkcje do wzoru na dlugosc krzywej w tym przedziale.
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

długość krzywej

Post autor: Agniezcka »

na przedziale z dziedziny?
OQO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 cze 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

długość krzywej

Post autor: OQO »

No tak, tak sie szczesliwie sklada ze ta funkcja istnieje tylko nad jakims fragmentem prostej, bo jakby byla wszedzie okreslona to mialaby nieskonczona dlugosc.
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

długość krzywej

Post autor: Agniezcka »

czy powinno wyjsc \(\displaystyle{ \frac{\pi}{8}}\) ?
ODPOWIEDZ