Pole obszaru

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Pole obszaru

Post autor: Agniezcka »

Oblicz pole obszaru ograniczonego dwoma okregami
\(\displaystyle{ x^2 -2 \sqrt{3}x +y^2=0, x^2 +y^2 -2y=0}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, o 10:44 przez Agniezcka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Pole obszaru

Post autor: dawid.barracuda »

Zrób sobie rysunek tych okręgów i zobacz jak się przecinają. To będą granice całkowania. Potem odpowiednio odejmij.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

Pole obszaru

Post autor: Chromosom »

Proponuję odpowiednio zastosować współrzędne biegunowe z przesunięciem.
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Pole obszaru

Post autor: Agniezcka »

jak się stosuje wspołrzędne biegunowe z przesunięciem?
miodzio1988

Pole obszaru

Post autor: miodzio1988 »

Tak samo jak normalne współrzedne biegunowe tylko się je przesuwa?
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Pole obszaru

Post autor: Agniezcka »

Nie rozumiem
miodzio1988

Pole obszaru

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x^2 +y^2 -2y=0}\)


Przekształć równanie okręgu w odpowiedni sposób najpierw
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Pole obszaru

Post autor: Agniezcka »

\(\displaystyle{ x^2 +(y-1)^2 =1}\)
miodzio1988

Pole obszaru

Post autor: miodzio1988 »

Jakie są takie normalne wspolrzedne biegunowe?
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Pole obszaru

Post autor: Agniezcka »

mam z tego zrobic \(\displaystyle{ r^2 (cos \alpha)^2 +(rsin \alpha -1)^2=1}\) ?
miodzio1988

Pole obszaru

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Masz tak zrobić, żeby po lewej można było skorzystać z jedynki tryg
ODPOWIEDZ