Objętość bryły ograniczonej płaszczyznami

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Mgaak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2009, o 19:51
Płeć: Mężczyzna

Objętość bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: Mgaak »

Oblicz objętość bryły ograniczonej płaszczyznami:
Płaszczyzny :
\(\displaystyle{ y^2+x^2=4}\)
\(\displaystyle{ y=z}\)
\(\displaystyle{ z=0}\)

Obliczenie objętości bryły ograniczonej płaszczyzną 1 i 3 jest banalne ale nie wiem jak dorzucić warunek trzeci do całki podwójnej.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

Objętość bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: Chromosom »

Mgaak, wykonaj rysunek przedstawiający tę bryłę.
Mgaak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2009, o 19:51
Płeć: Mężczyzna

Objętość bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: Mgaak »

AU
AU
eVGO3.jpg (19.7 KiB) Przejrzano 141 razy

Wystarczy jeszcze w myślach dodać sobie wykres \(\displaystyle{ x^{2}}\) który stworzy płaszczyznę paraboliczna z \(\displaystyle{ y^{2}}\).
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

Objętość bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: Chromosom »

Mgaak, równanie \(\displaystyle{ x^2+y^2=4}\) określa walec, nie parabolę.
ODPOWIEDZ