Mam do rozwiązania takie równanie:
\(\displaystyle{ ty^{ \prime}-3y= -t ^{5}\sin t}\)
Roziązuje i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ y=C(t)t ^{ \frac{1}{3} }}\)
po podstawieniu, mam takie coś:
\(\displaystyle{ C ^{\prime}(t)t ^{ \frac{4}{3} }=-t ^{5} \sin t \ \ \left.{ \frac{}{} }\right| :t ^{ \frac{4}{3} } \\
C ^{\prime}(t)=-t ^{ \frac{11}{3} }\sin t \ \ \left.{ \frac{}{} }\right| \int_{}^{}}\)
i teraz mam problem, nie wiem jak rozwiązać tę całkę po prawej stronie, chyba, że wcześniej mam jakieś błędy, mam nadzieję, że mi pomożecie dziękuję
Rowiązać równanie różniczkowe
-
Kyrtap20
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Rowiązać równanie różniczkowe
Ostatnio zmieniony 17 cze 2012, o 13:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
