[MIX][Klub 444] Runda piąta
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Coach
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 10 maja 2012, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centralny Zielony Zamek Synchronizacji
[MIX][Klub 444] Runda piąta
\(\displaystyle{ 1}\). Dane są liczby całkowite dodatnie \(\displaystyle{ a, b, c}\)takie, że \(\displaystyle{ ab|c(c^2-c+1)}\) i \(\displaystyle{ a+b|c^2 + 1}\). Pokazać, że zbiory \(\displaystyle{ \left\{ a,b\right\}}\) i \(\displaystyle{ \left\{ c, c^2-c +1\right\}}\) są równe.
\(\displaystyle{ 2}\). Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczbą całkowita dodatnią niemniejszą niż \(\displaystyle{ 4}\). Dana jest sfera \(\displaystyle{ S}\) o środku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\) pokryta półsferami \(\displaystyle{ H_1}\), \(\displaystyle{ H_2}\),...\(\displaystyle{ H_n}\) o środkach w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\). Pokazać, że wśród półsfer \(\displaystyle{ H_1, H_2,.. H_n}\) możemy wybrać \(\displaystyle{ 4}\) które całkowicie pokrywają \(\displaystyle{ S}\).
\(\displaystyle{ 3}\). Pokazać, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ a, b, c}\) zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ 1 \le \frac{a}{ \sqrt{a^2 + b^2} } + \frac{b}{ \sqrt{b^2 + c^2} } + \frac{c}{ \sqrt{c^2 + a^2} } \le \frac{3 \sqrt{2} }{2} .}\)
\(\displaystyle{ 4}\). W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dany jest punkt \(\displaystyle{ P}\). Punkty \(\displaystyle{ A_1, B_1, C_1}\) to rzuty punktu \(\displaystyle{ P}\) na proste odpowiednio \(\displaystyle{ BC}\), \(\displaystyle{ CA}\) i \(\displaystyle{ AB}\). Punkt \(\displaystyle{ T}\) jest dowolnym punktem na okręgu opisanym na trójkącie \(\displaystyle{ A_1B_1C_1}\). Prosta \(\displaystyle{ l}\) przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ T}\) i jest postopadła do prostej \(\displaystyle{ PT}\). Na prostej \(\displaystyle{ l}\) obieramy punkty \(\displaystyle{ A_2}\), \(\displaystyle{ B_2}\) i \(\displaystyle{ C_2}\) takie, że \(\displaystyle{ PA_2\perp PA}\), \(\displaystyle{ PB_2\perp PB}\) i \(\displaystyle{ PC_2 \perp PC}\). Pokazać, że proste \(\displaystyle{ AA_2}\), \(\displaystyle{ BB_2}\) i \(\displaystyle{ CC_2}\) przecinają się w jednym punkcie.
\(\displaystyle{ 2}\). Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczbą całkowita dodatnią niemniejszą niż \(\displaystyle{ 4}\). Dana jest sfera \(\displaystyle{ S}\) o środku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\) pokryta półsferami \(\displaystyle{ H_1}\), \(\displaystyle{ H_2}\),...\(\displaystyle{ H_n}\) o środkach w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\). Pokazać, że wśród półsfer \(\displaystyle{ H_1, H_2,.. H_n}\) możemy wybrać \(\displaystyle{ 4}\) które całkowicie pokrywają \(\displaystyle{ S}\).
\(\displaystyle{ 3}\). Pokazać, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ a, b, c}\) zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ 1 \le \frac{a}{ \sqrt{a^2 + b^2} } + \frac{b}{ \sqrt{b^2 + c^2} } + \frac{c}{ \sqrt{c^2 + a^2} } \le \frac{3 \sqrt{2} }{2} .}\)
\(\displaystyle{ 4}\). W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dany jest punkt \(\displaystyle{ P}\). Punkty \(\displaystyle{ A_1, B_1, C_1}\) to rzuty punktu \(\displaystyle{ P}\) na proste odpowiednio \(\displaystyle{ BC}\), \(\displaystyle{ CA}\) i \(\displaystyle{ AB}\). Punkt \(\displaystyle{ T}\) jest dowolnym punktem na okręgu opisanym na trójkącie \(\displaystyle{ A_1B_1C_1}\). Prosta \(\displaystyle{ l}\) przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ T}\) i jest postopadła do prostej \(\displaystyle{ PT}\). Na prostej \(\displaystyle{ l}\) obieramy punkty \(\displaystyle{ A_2}\), \(\displaystyle{ B_2}\) i \(\displaystyle{ C_2}\) takie, że \(\displaystyle{ PA_2\perp PA}\), \(\displaystyle{ PB_2\perp PB}\) i \(\displaystyle{ PC_2 \perp PC}\). Pokazać, że proste \(\displaystyle{ AA_2}\), \(\displaystyle{ BB_2}\) i \(\displaystyle{ CC_2}\) przecinają się w jednym punkcie.
- fon_nojman
- Użytkownik

- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
[MIX][Klub 444] Runda piąta
3) Nierówność \(\displaystyle{ 1 \le \frac{a}{ \sqrt{a^2 + b^2} } + \frac{b}{ \sqrt{b^2 + c^2} } + \frac{c}{ \sqrt{c^2 + a^2} },}\) idzie prosto:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sqrt{a^2+b^2}}+\frac{b}{\sqrt{b^2+c^2}}+\frac{c}{\sqrt{c^2+a^2}}>\frac{a}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}+\frac{b}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}+\frac{c}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}=\frac{a+b+c}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}} \ge 1.}\)
Widać, że dla \(\displaystyle{ f(a,b,c)=\frac{a}{ \sqrt{a^2 + b^2} } + \frac{b}{ \sqrt{b^2 + c^2} } + \frac{c}{ \sqrt{c^2 + a^2} }}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(ra,rb,rc)=f(a,b,c),\ r>0.}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sqrt{a^2+b^2}}+\frac{b}{\sqrt{b^2+c^2}}+\frac{c}{\sqrt{c^2+a^2}}>\frac{a}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}+\frac{b}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}+\frac{c}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}=\frac{a+b+c}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}} \ge 1.}\)
Widać, że dla \(\displaystyle{ f(a,b,c)=\frac{a}{ \sqrt{a^2 + b^2} } + \frac{b}{ \sqrt{b^2 + c^2} } + \frac{c}{ \sqrt{c^2 + a^2} }}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(ra,rb,rc)=f(a,b,c),\ r>0.}\)
-
HuBson
- Użytkownik

- Posty: 166
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
[MIX][Klub 444] Runda piąta
Prawa strona nierówności w 3
Edit: no jednak się przeliczyłem z tym rozwiązaniem bo wyszło w drugą stronę
Ps. fajny dowód fon_nojman-a
Ukryta treść:
Ps. fajny dowód fon_nojman-a
- fon_nojman
- Użytkownik

- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
[MIX][Klub 444] Runda piąta
3. Nierówność \(\displaystyle{ \frac{a}{ \sqrt{a^2 + b^2} } + \frac{b}{ \sqrt{b^2 + c^2} } + \frac{c}{ \sqrt{c^2 + a^2} } \le \frac{3 \sqrt{2} }{2},\ a,b,c>0.}\)
Ukryta treść:
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[MIX][Klub 444] Runda piąta
Nie jestem przekonany o tym, że każdy wypukły czworościan da się "striangulować". Nie zaprzeczam, ale możliwe, że to stwierdzenie jest fałszywe. Swoją drogą to dość ciekawy problem zastanowić się nad tym, czy to prawda.michal_z pisze:2 alternatywnie:
Na ratunek temu rozwiązaniu biegnie jednak tw. Caratheodoryego, które mówi dokładnie to, czego potrzebujemy:
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: [MIX][Klub 444] Runda piąta
Sorry że odkopuję, ale moim zdaniem dowód poprawności oszacowania z góry w zadaniu trzecim zaprezentowany powyżej jest co najmniej niekompletny. W żaden sposób nie zostało uzasadnione, że w punkcie \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}, \sqrt{2}, \sqrt{2}\right)}\) istotnie jest przyjmowane maksimum warunkowe rozważanej przez fon_nojmana funkcji i nie bardzo widzę, jak to łatwo naprawić bez modyfikacji funkcji, choć sam pomysł z podstawieniem wygląda dobrze. Można jednak w tym rozumowaniu zastąpić liczby \(\displaystyle{ x,y,z}\) liczbami \(\displaystyle{ \frac 1 x, \frac 1 y, \frac 1 z}\) i wówczas po „stępieniu" pewnych ograniczeń i przeprowadzeniu podobnych rachunków powinno wyjść.
3. inaczej:
- WolfusA
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 9 razy
[MIX][Klub 444] Runda piąta
Nie mogłem się powstrzymać. Ta nierówność jest przemielona przez różnorakie gazety matematyczne na każdą stronę. Chyba pierwszy raz pojawiła się na olimpiadzie matematycznej Chin Zachodnich w 2004.
Cauchy i Schwarz wyjaśniają sprawę. Ja podstawiam \(\displaystyle{ (a,b,c)\implies (\sqrt{a},\sqrt{b},\sqrt{c})}\)
Wszystkie sumy cykliczne.
\(\displaystyle{ \left(\sum\sqrt{\frac{a}{a+b}}\right)^2\le \sum a(b+c)\cdot \sum \frac{1}{(b+c)(a+b)}}\)
Teraz wystarczy wykazać \(\displaystyle{ \sum\frac{1}{(b+c)(a+b)}\le\frac{9}{4(ab+bc+ca)}}\) co jest prawdą po wymnożeniu wszystkiego - dojdziemy do \(\displaystyle{ ab(a+b)+bc(b+c)+ca(c+a)\ge 6abc}\)
Równość wtw. \(\displaystyle{ a=b=c}\)
Cauchy i Schwarz wyjaśniają sprawę. Ja podstawiam \(\displaystyle{ (a,b,c)\implies (\sqrt{a},\sqrt{b},\sqrt{c})}\)
Wszystkie sumy cykliczne.
\(\displaystyle{ \left(\sum\sqrt{\frac{a}{a+b}}\right)^2\le \sum a(b+c)\cdot \sum \frac{1}{(b+c)(a+b)}}\)
Teraz wystarczy wykazać \(\displaystyle{ \sum\frac{1}{(b+c)(a+b)}\le\frac{9}{4(ab+bc+ca)}}\) co jest prawdą po wymnożeniu wszystkiego - dojdziemy do \(\displaystyle{ ab(a+b)+bc(b+c)+ca(c+a)\ge 6abc}\)
Równość wtw. \(\displaystyle{ a=b=c}\)


