roztwory izotoniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
roztwory izotoniczne
Roztwory: nieelektrolitu o stężeniu \(\displaystyle{ 0.280 mol/dm ^{3}}\) i mocnego elektrolitu \(\displaystyle{ AB _{2}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0.107 mol/dm ^{3}}\) są w temp.\(\displaystyle{ 22º C}\) izotoniczne. Oblicz stopień dysocjacji elektrolitu \(\displaystyle{ AB _{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
roztwory izotoniczne
Roztwory są izotoniczne gdy wykazują jednakowe ciśnienia osmotyczne.
Roztwór nieelektrolitu ma ciśnienie:
\(\displaystyle{ \pi _{1}=C \cdot R \cdot T = 0.280 \cdot RT}\)
Roztwór elektrolitu jest częściowo zdysocjowany:
\(\displaystyle{ AB_{2} \iff A + 2B}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ [AB_{2}]=C \cdot (1- \alpha)}\)
\(\displaystyle{ [A]=C \cdot \alpha}\)
\(\displaystyle{ [ B]=2 \cdot C \cdot \alpha}\)
a jego ciśnienie osmotyczne wyraża wzór (w nawiasie mamy sumę stężeń wszystkich jonów):
\(\displaystyle{ \pi _{2}= [(C \cdot (1- \alpha))+(C \cdot \alpha)+(2 \cdot C \cdot \alpha)] \cdot RT=C(1+2 \cdot \alpha) \cdot RT=0.107 \cdot (1+2 \cdot \alpha) \cdot RT}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ \pi _{1}= \pi _{2}}\)
\(\displaystyle{ 0.280 \cdot RT=0.107 \cdot (1+2 \cdot \alpha) \cdot RT}\)
to:
\(\displaystyle{ \alpha = 0.808 = 80.8 \%}\)
------------
Uwaga: Przyjąłem, że aktywność jonu = stężenie jonu (a więc współczynniki aktywności =1)
Roztwór nieelektrolitu ma ciśnienie:
\(\displaystyle{ \pi _{1}=C \cdot R \cdot T = 0.280 \cdot RT}\)
Roztwór elektrolitu jest częściowo zdysocjowany:
\(\displaystyle{ AB_{2} \iff A + 2B}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ [AB_{2}]=C \cdot (1- \alpha)}\)
\(\displaystyle{ [A]=C \cdot \alpha}\)
\(\displaystyle{ [ B]=2 \cdot C \cdot \alpha}\)
a jego ciśnienie osmotyczne wyraża wzór (w nawiasie mamy sumę stężeń wszystkich jonów):
\(\displaystyle{ \pi _{2}= [(C \cdot (1- \alpha))+(C \cdot \alpha)+(2 \cdot C \cdot \alpha)] \cdot RT=C(1+2 \cdot \alpha) \cdot RT=0.107 \cdot (1+2 \cdot \alpha) \cdot RT}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ \pi _{1}= \pi _{2}}\)
\(\displaystyle{ 0.280 \cdot RT=0.107 \cdot (1+2 \cdot \alpha) \cdot RT}\)
to:
\(\displaystyle{ \alpha = 0.808 = 80.8 \%}\)
------------
Uwaga: Przyjąłem, że aktywność jonu = stężenie jonu (a więc współczynniki aktywności =1)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 cze 2014, o 00:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
roztwory izotoniczne
A jak rozwiązać takie zadanie, bo robię je właśnie tym sposobem i wychodzi źle
Roztwory: nieelektrolitu o stężeniu 0.350 mol/dm3 i mocnego elektrolitu AB3 o stężeniu 0.095 mol/dm3 są w temp.21º C izotoniczne. Oblicz stopień dysocjacji elektrolitu AB3.
Roztwory: nieelektrolitu o stężeniu 0.350 mol/dm3 i mocnego elektrolitu AB3 o stężeniu 0.095 mol/dm3 są w temp.21º C izotoniczne. Oblicz stopień dysocjacji elektrolitu AB3.