Rzokład normalny, niezależne zmienne

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Laico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2010, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rzokład normalny, niezależne zmienne

Post autor: Laico »

Nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie, a nawet o co w nim chodzi. Prosiłabym o wytłumaczenie, co mam chociaż na początku zrobić.

Niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{i}}\) mają taki sam rozkład, taki że:
\(\displaystyle{ {P(X=-100)=0,7; P(X=-10)=0,3; P(X=0)=0,2}}\). Zmienna \(\displaystyle{ F= X_{1}+X_{2}+X_{3}+....+X_{125}}\). Oblicz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(Z<-1000)}\). Ile wynosi prawdopodobieństwo, że średnia 55 zmiennych \(\displaystyle{ X_{i}}\) będzie większa od minus osiemdziesięciu?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

Rzokład normalny, niezależne zmienne

Post autor: Chromosom »

Laico, suma prawdopodobieństw musi wynosić 1.
ODPOWIEDZ