Zagadnienie z prawdopodonienstwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sumcia91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 cze 2012, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy

Zagadnienie z prawdopodonienstwa

Post autor: sumcia91 »

1.W sklepie znajduje się 6 telewizorów produkowanych prze Philips i 4 telewizory Sony. Losowo wybieramy 4 telewizory.Obliczyć prawdopodobieństwo ze wśrod wybranych są
a) 2 telewizory Philips
b) nie mniej niż 2 telewizory Philips
c)telewizory jednej firmy

drugie zadanie było już w innym temacie, nie powielaj

3. W dwóch partiach \(\displaystyle{ k _{1} =70 \%}\) i \(\displaystyle{ k _{2} =60 \%}\) jakościowych (sprawnych) wyrobów odpowiednio. Losowo biorą jeden wyrób z każdej partii. Jakie jest prawdopodobieństwo ze spośród nich:
a) są dwa wyroby wadliwe
b)jeden wyrób jakościowy i jeden wadliwy
c)choć jeden wyrób jakościowy

4.W albumie \(\displaystyle{ k=5}\) czystych i \(\displaystyle{ l=5}\) skasowanych znaczków pocztowych. Z nich wyciągamy \(\displaystyle{ m=2}\) znaczki (spośród których mogą być czyste i skasowane znaczki), poddają się skasowaniu oraz powracaj do albumu. Potem znowu losowo wyciągamy \(\displaystyle{ n=2}\) znaczki. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze te dwa znaczki są czyste.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2012, o 08:07 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie umieszczaj tych samych zadań w wielu tematach.
eresh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 4 cze 2012, o 14:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lb
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Zagadnienie z prawdopodonienstwa

Post autor: eresh »

1
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {6 \choose 2} \cdot {4 \choose 2} }{ {10 \choose 4} }\\
P(B)=\frac{ {6 \choose 2} \cdot {4 \choose 2}+ {6 \choose 3} \cdot {4 \choose 1}+{6 \choose 4} \cdot {4 \choose 0}}{ {10 \choose 4} }\\
P(C )=\frac{{6 \choose 4} + {4 \choose 4}}{{10 \choose 4}}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Zagadnienie z prawdopodonienstwa

Post autor: piasek101 »

3)
301034.htm
ODPOWIEDZ