Iloczyn trzech liczb naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Iloczyn trzech liczb naturalnych

Post autor: tatteredspire »

Nie korzystając z pojęcia liczb pierwszych i własności z nimi związanych (ale tylko z nimi, typu rozkład na czynniki pierwsze) oraz pojęcia względnej pierwszości, pokazać że:

dla dowolnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ a,b,c}\) zachodzi \(\displaystyle{ abc=[a,b,c](ab,ac,bc)=(a,b,c)[ab,ac,bc]}\) oraz \(\displaystyle{ [a,b,c](a,b,c)\mid abc}\)

Dodatkowo - pokazać, że \(\displaystyle{ abc=[a,b,c](a,b,c) \Leftrightarrow (a,b)=(a,c)=(b,c)=1}\)-- 4 cze 2012, o 20:00 --Tam jest błąd - miało być z własności względnej pierwszości zamiast pojęcia względnej pierwszości*
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Iloczyn trzech liczb naturalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Zadanie nr 27 z Nierozwiązanych
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ