[MIX][Kombinatoryka] MIX dla szachistów
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX][Kombinatoryka] MIX dla szachistów
1. Na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) szerzy się epidemia. Na początku zarażone jest \(\displaystyle{ k}\) pól - ognisk epidemii. Jeżeli co najmniej dwóch z czterech sąsiadów niezarażonego pola jest zarażonych, to ono rownież staje się zarażone. Znależć najmniejsze \(\displaystyle{ k}\) takie, że zarażona może zostać cała szachownica.
2. Na szachownicy \(\displaystyle{ 9 \times 9}\) ustawiono 9 wież, tak że żadne dwie się nie atakują; następnie każdą z nich, zgodnie z ruchem konika szachowego, przesunięto na inne pole. Wykazać, że wtedy będą istnieć dwie wieże które się atakują.
3.(Musztari) Na środku każdego pola szachownicy ustawiono jeden pionek. Czy za pomocą trzynastu prostych można podzielić szachownicę na części, tak by co najwyżej jeden pionek znajdował się we wnętrzu każdej z nich ?
4. W pewnym turnieju rozgrywanym systemem "każdy z każdym" nie odnotowano żadnego remisu. Udowodnić, że jeśli pewnych dwóch graczy wygrało tyle samo partii, to istnieje trójka \(\displaystyle{ A, B, C}\) taka, że \(\displaystyle{ A}\) wygrał z \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ B}\) wygrał z \(\displaystyle{ C}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) wygrał z \(\displaystyle{ A}\)
5. W turnieju (z regułami jak z poprzednim zadaniu) każdy zawodnik, który każdego innego pokonał bezpośrednio lub pośrednio, otrzymał nagrodę. (Gracz \(\displaystyle{ A}\) pokonał gracza \(\displaystyle{ C}\) pośrednio, jeśli pokonał pokonał pewnego zawodnika \(\displaystyle{ B}\), który wygrał z \(\displaystyle{ C}\)). Dowieść, że jeśeli przyznana została tylko jedna nagroda, to otrzymał ją zawodnik, który wszystkich innych pokonał bezpośrednio.
6.a) Na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) ustawiono 17 wież. Wykazać, że istnieje wśród nich trójka wież, które wzajemnie się nie atakują.
b) Czy jesli tekst "wzajemnie się nie atakują" zamienić na "wzajemnie się atakują" teza pozostanie prawdziwa ?
7. (Musztari) W turnieju "każdy z każdym" i bez remisów wzięło udział \(\displaystyle{ n}\) zawodników. \(\displaystyle{ j}\) ty z nich wygrał \(\displaystyle{ x_j}\) partii, a przegrał \(\displaystyle{ y_j}\) partii (dla \(\displaystyle{ j=1, ..., n}\)). Udowodnić, że \(\displaystyle{ x_1^2+ ...+x_n^2=y_1^2+ ...+y_n^2}\)
8. Na nieskończoną szachownicę o boku \(\displaystyle{ a}\) rzuca się żeton o średnicy \(\displaystyle{ 2r < a}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że żeton spadnie na obszar trzech pól?
9. Istnieje \(\displaystyle{ 3612}\) sposobów ustawienia dwóch króli (białego i czarnego) na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\), które są "poprawne szachowo". Na ile różnych sposobów można na tej szachownicy ustawić trzy białe króle (tj. żadne dwa z nich nie mogą stać na polach mających wspólny bok bądż naroże) ?
10. \(\displaystyle{ n}\) graczy uczestniczy w turnieju szachowym, w którym każdy z każdym rozgrywa dokładnie jedną partię. Po turnieju okazało się, że dla każdej czwórki uczestników istnieje wsród niej jeden, który z kazdym pozostałym miał inny wynik meczu (wygrana, przegrana, remis). Udowodnić, że \(\displaystyle{ 6 \leq n \leq 9}\)
11. (Musztari) Na szachownicy \(\displaystyle{ 25 \times 25}\) ustawiono pionki symetrycznie względem przekątnej i tak, że w każdym poziomym rzędzie jest dokładnie 5 pionków (nie więcej niż jeden pionek na każdym polu). Udowodnić, że przynajmniej jeden pionek stoi na przekątnej. Podać przykłąd takiego ustawienia pionków.
12. (Musztari) Czy można całą szachownicę obejść ruchem konika szachowego, wstępując do każdego pola tylko raz, jeśli chcemy zacząć i skończyć w dwóch przeciwległych polach narożnych szachownicy ?
13. (Musztari) W turnieju szachowym każdy z uczestników rezegrał po jednej partii ze wszystkimi pozostałymi. Wykaż, że uczestników turnieju można tak ponumerować, że żaden z nich nie przegrał partii z graczem o numerze większym o 1 od jego numeru.
14. (Musztari) Czarny słonik porusza się po czarnych polach szachownicy, przesuwając się w jednym ruchu o jedno pole po przekątnej. Jaka jest najmniejsza liczba ruchów potrzebna do obejścia wszystkich czarnych pól szachownicy o wymiarach \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) ?
15. Dać przykład ścieżki hetmana, która zaczyna się na c3 a kończy na f6. Hetman ma wykonać pewną ilość posunięć, tak by łamana uzyskana z połączenia środków kolejnych pól, po których się on poruszał pokryła całą szachownicę (tj. przecięła każde jej pole)
Uwaga: przez każde pole należy przejść dokładnie jeden raz!
16. (M. Gardner) Ustawić 20 hetmanów na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) w taki sposób, aby każdy hetman mógł zbić (wykonując jeden ruch) dokładnie cztery z pozostałych 19 hetmanów
17. Na szachownicy \(\displaystyle{ 100 \times 100}\) stoi 20 figur (mogą być szachowe, ale niekoniecznie). Wiadomo, że każda z figur stojąc na dowolnym polu, bije nie więcej niż 20 pól. Udowodnić, że figury te można przestawić tak, aby wzajemnie sie nie biły.
18. Na szachownicy w sposób losowy ustawiono wieżę i gońca. Jakie jest prawdopodobeństwo tego że wieża może zbić gońca lub że goniec może zbić wieżę ?
19. Dana jest szachownica \(\displaystyle{ n \times n}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste. Dwóch graczy umieszcza na przemian na tej szachownicy klocki o wymiarach \(\displaystyle{ 1 \times 2}\). Klocki nie mogą na siebie nachodzić. Przegrywa ten, kto pierwszy nie będzie mógł umieścić na szachownicy klocka. Udowodnić, że drugi gracz zawsze wygra.
20. Udowodnić, że maksymalna liczba wież, które można rozstawić na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) tak, aby każda z nich była bita przez co najwyżej jedną z pozostałych, wynosi \(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{4n}{3} \right\rfloor}\). Podać przykład takiego ustawienia dla \(\displaystyle{ n=8}\)
21. rozwiązane przez Lorek
Każde pole szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) pomalowano na czarno lub biało. Okazało się, że żadne cztery pola, których środki są wierzchołkami prostokąta o bokach równoległych do krawędzi szachownicy, nie zostały pomalowane tym samym kolorem. Dla jakiej największej wartości \(\displaystyle{ n}\) jest to możliwe ?
22*. Na pewnym polu nieskończonej szachownicy stoją cztery pionki. W jednym kroku usuwamy pionek z wybranego pola \(\displaystyle{ P}\), stawiając jednocześnie po jednym pionku na dwa pola, które sąsiadują z góry i z prawej strony z polem \(\displaystyle{ P}\). Rozstrzygnąć, czy można po skończonej liczbie kroków doprowadzić do sytuacji, w której na każdym polu stoi co najwyżej jeden pionek.
23. Czy przekątna szachownicy \(\displaystyle{ m \times n}\) przecina dokładnie \(\displaystyle{ m+n - nwd(m,n)}\) jej pól ? (jeśli tak: znaleźć dowód; jeśli nie: kontrprzykład)
24. Ustawić na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) wszystkie figury danego koloru (tj. króla, hetmana, dwa skoczki, dwa gońce i dwie wieże) w taki sposób, aby 60 pól było pod ich kontrolą (tj. tak by żadna z figur nie kontrolowała pól: c6, e1, f1, f3)
Uwaga: zakłada się, iż figura kontroluje też pole na którym stoi
25. rozwiązane przez Lorek
Na polu c1 stoi hetman. Gracze na przemian wykonują nim ruch, przesuwając go o dowolną liczbę pól w prawo, do góry albo po przekątnej w prawo i do góry. Wygrywa ten, który postawi hetmana na h8. Kto ma strategię wygrywającą i jaką ?
26. Dane są: jeden klocek \(\displaystyle{ 1 \times 1}\) i 21 klocków \(\displaystyle{ 3 \times 1}\). Uzasadnić, że tymi klockami pożna pokryć szachownicę \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) (klocki \(\displaystyle{ 3 \times 1}\) można kłaść pionowo bądź poziomo) wtedy i tylko wtedy, gdy klocek \(\displaystyle{ 1 \times 1}\) położony jest na jedym z pól: c3, c6, f3, f6
Uwaga: na diagramie przykładowe ustawienie z małym klockiem na c3
27. Ile jest wszystkich układów z dwoma różnokolorowymi królami i jednym pionem, które są "szachowo poprawne" (tj. zielone pola są zabronione dla piona, a króle stoją tak, jak wolno im w szachach) ?
28. Figura zwana \(\displaystyle{ (m,n)}\) koniem w każdym swym ruchu przemieszcza sie o \(\displaystyle{ m}\) pól poziomo i \(\displaystyle{ n}\) pól pionowo - lub odwrotnie. (a więc \(\displaystyle{ (2,1)}\) koń jest zwykłym konikiem szachowym). W tym szachowym zoo ważne są m. in:
Antylopa (tj. \(\displaystyle{ (3, 4)}\) koń)
Zebra (tj. \(\displaystyle{ (2, 3)}\) koń)
Żyrafa (tj. \(\displaystyle{ (1, 4)}\) koń)
Wielbłąd (tj. \(\displaystyle{ (1, 3)}\) koń)
Podać (o ile jest to możliwe) ścieżkę każdej z tych figur z pola a1 do pola h8. Na diagramie poniżej ukazana została taka ścieżka dla "zwykłego" konia.
29. Problem: Rozmieścić \(\displaystyle{ n}\) hetmanów na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) w taki sposób, aby jak najwięcej pól nie było pod kontrolą żadnego z nich. Zaproponować rozwiązanie tego problemu dla \(\displaystyle{ n= 8}\) (im większe \(\displaystyle{ p}\) - tym lepiej)
Uwaga: Na diagramie poniżej przykład ustawienia gdzie \(\displaystyle{ p=6}\); ale nie jest to optymalna wartość \(\displaystyle{ p}\)
30**. (Musztari) Każde pole szachownicy zostało pomalowane na jeden z dwóch kolorów: niebieski lub czerwony. Wykaż, że przynajmniej jeden z tych kolorów ma tę własność, że hetman może obejść wszystkie pola pomalowane tym kolorem (na pola pomalowane tym kolorem może wstępować dowolną liczbę razy, na pola pomalowane drugim kolorem nie może wstępować, ale może przez nie skakać).
np. (diagram) pole h6 stanowi "wysepkę" w strukturze niebieskich pól, ale czerwone pola są "przejezdne".
31. Zadanie Guariniego (XVI wiek) Zamienić koniki miejscami, operując nimi jedynie w obrębie kwadratu \(\displaystyle{ 3 \times 3}\)
Uwaga: Kolejne ruchy należy podać używając zapisu np. 1. Sa1 - c2 (tj. skoczek wykonał ruch z a1 na c2) itd.
32. Arlekin jest figurą pseudoszachową która porusza się tak jak skoczek i król. Na ile sposobów można na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) ustawić dwa arlekiny tak, aby się nie biły ?
Na diagramie poniżej pokazano jakie ruchy może wykonać arlekin z pola e4
33. W pewnej partii doszło do sytuacji pokazanej tu na diagramie; kto wykonał ostatnie posunięcie: białe czy czarne (i dlaczego) ?
.
34. rozwiązane przez HubSona
(Extra) Na szachownicy o rozmiarach \(\displaystyle{ 4 \times 5}\) stoją cztery białe gońce i cztery czarne. Należy zamienić je miejscami tak, by w trakcie przemieszczania ani razu żaden goniec nie atakował gońca przeciwnego koloru. Gońce ruszaja się na zmianę: tj. raz biały a raz czarny.
35.(HuBson)Mamy do dyspozycji szachownicę o wymiarach \(\displaystyle{ n \times n}\) i
\(\displaystyle{ k}\) hetmanów, \(\displaystyle{ k \le n^{2}}\) wykazać że nie da się ustawić tak tych hetmanów by
każdy z nich atakował dokładnie \(\displaystyle{ a}\) pozostałych z tym że \(\displaystyle{ a \in (4;8\rangle}\)[/quote]
2. Na szachownicy \(\displaystyle{ 9 \times 9}\) ustawiono 9 wież, tak że żadne dwie się nie atakują; następnie każdą z nich, zgodnie z ruchem konika szachowego, przesunięto na inne pole. Wykazać, że wtedy będą istnieć dwie wieże które się atakują.
3.(Musztari) Na środku każdego pola szachownicy ustawiono jeden pionek. Czy za pomocą trzynastu prostych można podzielić szachownicę na części, tak by co najwyżej jeden pionek znajdował się we wnętrzu każdej z nich ?
4. W pewnym turnieju rozgrywanym systemem "każdy z każdym" nie odnotowano żadnego remisu. Udowodnić, że jeśli pewnych dwóch graczy wygrało tyle samo partii, to istnieje trójka \(\displaystyle{ A, B, C}\) taka, że \(\displaystyle{ A}\) wygrał z \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ B}\) wygrał z \(\displaystyle{ C}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) wygrał z \(\displaystyle{ A}\)
5. W turnieju (z regułami jak z poprzednim zadaniu) każdy zawodnik, który każdego innego pokonał bezpośrednio lub pośrednio, otrzymał nagrodę. (Gracz \(\displaystyle{ A}\) pokonał gracza \(\displaystyle{ C}\) pośrednio, jeśli pokonał pokonał pewnego zawodnika \(\displaystyle{ B}\), który wygrał z \(\displaystyle{ C}\)). Dowieść, że jeśeli przyznana została tylko jedna nagroda, to otrzymał ją zawodnik, który wszystkich innych pokonał bezpośrednio.
6.a) Na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) ustawiono 17 wież. Wykazać, że istnieje wśród nich trójka wież, które wzajemnie się nie atakują.
b) Czy jesli tekst "wzajemnie się nie atakują" zamienić na "wzajemnie się atakują" teza pozostanie prawdziwa ?
7. (Musztari) W turnieju "każdy z każdym" i bez remisów wzięło udział \(\displaystyle{ n}\) zawodników. \(\displaystyle{ j}\) ty z nich wygrał \(\displaystyle{ x_j}\) partii, a przegrał \(\displaystyle{ y_j}\) partii (dla \(\displaystyle{ j=1, ..., n}\)). Udowodnić, że \(\displaystyle{ x_1^2+ ...+x_n^2=y_1^2+ ...+y_n^2}\)
8. Na nieskończoną szachownicę o boku \(\displaystyle{ a}\) rzuca się żeton o średnicy \(\displaystyle{ 2r < a}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że żeton spadnie na obszar trzech pól?
9. Istnieje \(\displaystyle{ 3612}\) sposobów ustawienia dwóch króli (białego i czarnego) na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\), które są "poprawne szachowo". Na ile różnych sposobów można na tej szachownicy ustawić trzy białe króle (tj. żadne dwa z nich nie mogą stać na polach mających wspólny bok bądż naroże) ?
10. \(\displaystyle{ n}\) graczy uczestniczy w turnieju szachowym, w którym każdy z każdym rozgrywa dokładnie jedną partię. Po turnieju okazało się, że dla każdej czwórki uczestników istnieje wsród niej jeden, który z kazdym pozostałym miał inny wynik meczu (wygrana, przegrana, remis). Udowodnić, że \(\displaystyle{ 6 \leq n \leq 9}\)
11. (Musztari) Na szachownicy \(\displaystyle{ 25 \times 25}\) ustawiono pionki symetrycznie względem przekątnej i tak, że w każdym poziomym rzędzie jest dokładnie 5 pionków (nie więcej niż jeden pionek na każdym polu). Udowodnić, że przynajmniej jeden pionek stoi na przekątnej. Podać przykłąd takiego ustawienia pionków.
12. (Musztari) Czy można całą szachownicę obejść ruchem konika szachowego, wstępując do każdego pola tylko raz, jeśli chcemy zacząć i skończyć w dwóch przeciwległych polach narożnych szachownicy ?
13. (Musztari) W turnieju szachowym każdy z uczestników rezegrał po jednej partii ze wszystkimi pozostałymi. Wykaż, że uczestników turnieju można tak ponumerować, że żaden z nich nie przegrał partii z graczem o numerze większym o 1 od jego numeru.
14. (Musztari) Czarny słonik porusza się po czarnych polach szachownicy, przesuwając się w jednym ruchu o jedno pole po przekątnej. Jaka jest najmniejsza liczba ruchów potrzebna do obejścia wszystkich czarnych pól szachownicy o wymiarach \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) ?
15. Dać przykład ścieżki hetmana, która zaczyna się na c3 a kończy na f6. Hetman ma wykonać pewną ilość posunięć, tak by łamana uzyskana z połączenia środków kolejnych pól, po których się on poruszał pokryła całą szachownicę (tj. przecięła każde jej pole)
Uwaga: przez każde pole należy przejść dokładnie jeden raz!
16. (M. Gardner) Ustawić 20 hetmanów na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) w taki sposób, aby każdy hetman mógł zbić (wykonując jeden ruch) dokładnie cztery z pozostałych 19 hetmanów
17. Na szachownicy \(\displaystyle{ 100 \times 100}\) stoi 20 figur (mogą być szachowe, ale niekoniecznie). Wiadomo, że każda z figur stojąc na dowolnym polu, bije nie więcej niż 20 pól. Udowodnić, że figury te można przestawić tak, aby wzajemnie sie nie biły.
18. Na szachownicy w sposób losowy ustawiono wieżę i gońca. Jakie jest prawdopodobeństwo tego że wieża może zbić gońca lub że goniec może zbić wieżę ?
19. Dana jest szachownica \(\displaystyle{ n \times n}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste. Dwóch graczy umieszcza na przemian na tej szachownicy klocki o wymiarach \(\displaystyle{ 1 \times 2}\). Klocki nie mogą na siebie nachodzić. Przegrywa ten, kto pierwszy nie będzie mógł umieścić na szachownicy klocka. Udowodnić, że drugi gracz zawsze wygra.
20. Udowodnić, że maksymalna liczba wież, które można rozstawić na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) tak, aby każda z nich była bita przez co najwyżej jedną z pozostałych, wynosi \(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{4n}{3} \right\rfloor}\). Podać przykład takiego ustawienia dla \(\displaystyle{ n=8}\)
21. rozwiązane przez Lorek
Każde pole szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) pomalowano na czarno lub biało. Okazało się, że żadne cztery pola, których środki są wierzchołkami prostokąta o bokach równoległych do krawędzi szachownicy, nie zostały pomalowane tym samym kolorem. Dla jakiej największej wartości \(\displaystyle{ n}\) jest to możliwe ?
22*. Na pewnym polu nieskończonej szachownicy stoją cztery pionki. W jednym kroku usuwamy pionek z wybranego pola \(\displaystyle{ P}\), stawiając jednocześnie po jednym pionku na dwa pola, które sąsiadują z góry i z prawej strony z polem \(\displaystyle{ P}\). Rozstrzygnąć, czy można po skończonej liczbie kroków doprowadzić do sytuacji, w której na każdym polu stoi co najwyżej jeden pionek.
23. Czy przekątna szachownicy \(\displaystyle{ m \times n}\) przecina dokładnie \(\displaystyle{ m+n - nwd(m,n)}\) jej pól ? (jeśli tak: znaleźć dowód; jeśli nie: kontrprzykład)
24. Ustawić na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) wszystkie figury danego koloru (tj. króla, hetmana, dwa skoczki, dwa gońce i dwie wieże) w taki sposób, aby 60 pól było pod ich kontrolą (tj. tak by żadna z figur nie kontrolowała pól: c6, e1, f1, f3)
Uwaga: zakłada się, iż figura kontroluje też pole na którym stoi
25. rozwiązane przez Lorek
Na polu c1 stoi hetman. Gracze na przemian wykonują nim ruch, przesuwając go o dowolną liczbę pól w prawo, do góry albo po przekątnej w prawo i do góry. Wygrywa ten, który postawi hetmana na h8. Kto ma strategię wygrywającą i jaką ?
26. Dane są: jeden klocek \(\displaystyle{ 1 \times 1}\) i 21 klocków \(\displaystyle{ 3 \times 1}\). Uzasadnić, że tymi klockami pożna pokryć szachownicę \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) (klocki \(\displaystyle{ 3 \times 1}\) można kłaść pionowo bądź poziomo) wtedy i tylko wtedy, gdy klocek \(\displaystyle{ 1 \times 1}\) położony jest na jedym z pól: c3, c6, f3, f6
Uwaga: na diagramie przykładowe ustawienie z małym klockiem na c3
27. Ile jest wszystkich układów z dwoma różnokolorowymi królami i jednym pionem, które są "szachowo poprawne" (tj. zielone pola są zabronione dla piona, a króle stoją tak, jak wolno im w szachach) ?
28. Figura zwana \(\displaystyle{ (m,n)}\) koniem w każdym swym ruchu przemieszcza sie o \(\displaystyle{ m}\) pól poziomo i \(\displaystyle{ n}\) pól pionowo - lub odwrotnie. (a więc \(\displaystyle{ (2,1)}\) koń jest zwykłym konikiem szachowym). W tym szachowym zoo ważne są m. in:
Antylopa (tj. \(\displaystyle{ (3, 4)}\) koń)
Zebra (tj. \(\displaystyle{ (2, 3)}\) koń)
Żyrafa (tj. \(\displaystyle{ (1, 4)}\) koń)
Wielbłąd (tj. \(\displaystyle{ (1, 3)}\) koń)
Podać (o ile jest to możliwe) ścieżkę każdej z tych figur z pola a1 do pola h8. Na diagramie poniżej ukazana została taka ścieżka dla "zwykłego" konia.
29. Problem: Rozmieścić \(\displaystyle{ n}\) hetmanów na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) w taki sposób, aby jak najwięcej pól nie było pod kontrolą żadnego z nich. Zaproponować rozwiązanie tego problemu dla \(\displaystyle{ n= 8}\) (im większe \(\displaystyle{ p}\) - tym lepiej)
Uwaga: Na diagramie poniżej przykład ustawienia gdzie \(\displaystyle{ p=6}\); ale nie jest to optymalna wartość \(\displaystyle{ p}\)
30**. (Musztari) Każde pole szachownicy zostało pomalowane na jeden z dwóch kolorów: niebieski lub czerwony. Wykaż, że przynajmniej jeden z tych kolorów ma tę własność, że hetman może obejść wszystkie pola pomalowane tym kolorem (na pola pomalowane tym kolorem może wstępować dowolną liczbę razy, na pola pomalowane drugim kolorem nie może wstępować, ale może przez nie skakać).
np. (diagram) pole h6 stanowi "wysepkę" w strukturze niebieskich pól, ale czerwone pola są "przejezdne".
31. Zadanie Guariniego (XVI wiek) Zamienić koniki miejscami, operując nimi jedynie w obrębie kwadratu \(\displaystyle{ 3 \times 3}\)
Uwaga: Kolejne ruchy należy podać używając zapisu np. 1. Sa1 - c2 (tj. skoczek wykonał ruch z a1 na c2) itd.
32. Arlekin jest figurą pseudoszachową która porusza się tak jak skoczek i król. Na ile sposobów można na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) ustawić dwa arlekiny tak, aby się nie biły ?
Na diagramie poniżej pokazano jakie ruchy może wykonać arlekin z pola e4
33. W pewnej partii doszło do sytuacji pokazanej tu na diagramie; kto wykonał ostatnie posunięcie: białe czy czarne (i dlaczego) ?
.
34. rozwiązane przez HubSona
(Extra) Na szachownicy o rozmiarach \(\displaystyle{ 4 \times 5}\) stoją cztery białe gońce i cztery czarne. Należy zamienić je miejscami tak, by w trakcie przemieszczania ani razu żaden goniec nie atakował gońca przeciwnego koloru. Gońce ruszaja się na zmianę: tj. raz biały a raz czarny.
35.(HuBson)Mamy do dyspozycji szachownicę o wymiarach \(\displaystyle{ n \times n}\) i
\(\displaystyle{ k}\) hetmanów, \(\displaystyle{ k \le n^{2}}\) wykazać że nie da się ustawić tak tych hetmanów by
każdy z nich atakował dokładnie \(\displaystyle{ a}\) pozostałych z tym że \(\displaystyle{ a \in (4;8\rangle}\)[/quote]
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2014, o 20:55 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 15 razy.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
-
HuBson
- Użytkownik

- Posty: 166
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
[MIX][Kombinatoryka] MIX dla szachistów
Rzeczywiście sprytna uwaga co za nieudolni szachiścimol_ksiazkowy pisze:ad 28ad 33Ukryta treść:Ukryta treść:
Edit:
Teraz dopiero uświadomiłem sobie skąd wziął się cały ten temat...
czyżby to była mała spekulacja zadań do 64 OM (szachownica ma 64 pola)
bo autorzy zadań z OM często nawiązują do numeru edycji olimpiady pewnie będzie jeszcze trochę teorii liczb bo 64 jest kwadratem liczby naturalnej to pewnie dadzą jakieś zadanie na podzielność...
sprytne osoby są na tym forum
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX][Kombinatoryka] MIX dla szachistów
12
19
28
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
[MIX][Kombinatoryka] MIX dla szachistów
11:
18. Normalna szachownica czy dowolna?
19. "drugi gracz zawsze wygra" czyli ma strategię zwycięską czy niezależnie od ruchów wygrywa?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX][Kombinatoryka] MIX dla szachistów
odp.i jeszcze parę pytań:
18. Normalna szachownica czy dowolna?
19. "drugi gracz zawsze wygra" czyli ma strategię zwycięską czy niezależnie od ruchów wygrywa?
18. normalna
19. ma strategię



