Zadanie z Parametrem

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tygrysek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2007, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Zadanie z Parametrem

Post autor: Tygrysek »

\(\displaystyle{ \frac{a-b}{a+b} (a(x-a)+b(x-b))=\frac{x-2ab(b-a)}{a+b}-\frac{2}{b-a}}\) dla jakich wartości a i b równanie jest tożsamościowe?
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

Zadanie z Parametrem

Post autor: sztuczne zęby »

Wymnóż i porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach x.
ODPOWIEDZ