Poprawność definicji
-
michal422
Poprawność definicji
Oceń poprawność definicji (czy jest za wąska, za szeroka, nadmierna):
Dwie figury nazywamy podobnymi, gdy mają odpowiednio równe kąty i boki odpowiednio proporcjonalne.
Czy nie wystarczy stwierdzić,że: Dwie figury nazywamy podobnymi, gdy mają odpowiednio równe kąty.
lub
Dwie figury nazywamy podobnymi, gdy mają boki odpowiednio proporcjonalne?
Czy wystarczy,by figury spełniały jeden z warunków,aby były podobne?
Dwie figury nazywamy podobnymi, gdy mają odpowiednio równe kąty i boki odpowiednio proporcjonalne.
Czy nie wystarczy stwierdzić,że: Dwie figury nazywamy podobnymi, gdy mają odpowiednio równe kąty.
lub
Dwie figury nazywamy podobnymi, gdy mają boki odpowiednio proporcjonalne?
Czy wystarczy,by figury spełniały jeden z warunków,aby były podobne?
- JakimPL
- Użytkownik

- Posty: 2395
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Poprawność definicji
Nie wiem, czy rozważacie takie przykłady, ale... co z np. okręgiem? Nie można mówić tu ani o bokach, ani kątach, a przecież okręgi podobne możemy wyróżniać.
-
michal422
Poprawność definicji
Myślę, że chodzi głównie o definicję wielokątów podobnych.
Definicja trójkąta równobocznego w postaci:
Trójkąt równoboczny to trójkąt który ma boki równej długości i kąty równej miary. -jest to definicja nadmierna. Czy jeśli o podaną definicje podobieństwa nie jest podobnie?
Jaki jest pojęcie nadrzędne względem podobieństwa?-- 27 maja 2012, o 07:46 --Jeśli chodzi o okrąg to często określa się niezmienniki określające jednoznacznie grupę podobieństw:
-stosunek długości odcinków,
-równość odcinków,
-miara kąta,
-prostokąt,
-okrąg, koło,
-sfera, kula.
Definicja trójkąta równobocznego w postaci:
Trójkąt równoboczny to trójkąt który ma boki równej długości i kąty równej miary. -jest to definicja nadmierna. Czy jeśli o podaną definicje podobieństwa nie jest podobnie?
Jaki jest pojęcie nadrzędne względem podobieństwa?-- 27 maja 2012, o 07:46 --Jeśli chodzi o okrąg to często określa się niezmienniki określające jednoznacznie grupę podobieństw:
-stosunek długości odcinków,
-równość odcinków,
-miara kąta,
-prostokąt,
-okrąg, koło,
-sfera, kula.
- JakimPL
- Użytkownik

- Posty: 2395
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Poprawność definicji
Tak, w przypadku wielokątów możemy uprościć definicję, ograniczając się jedynie do kątów (nie samych) bądź boków.Czy jeśli o podaną definicje podobieństwa nie jest podobnie?
Zbiory figur izomorficznych w przestrzeni afinicznej (czyli takich, dla których istnieje izomorfizm przeprowadzający jedną figurę na drugą). Mówiąc obrazowo, to są takie figury, które możemy także i rozciągać na różne strony (niekoniecznie proporcjonalnie) za pomocą powinowactw osiowych.Jaki jest pojęcie nadrzędne względem podobieństwa?
EDIT: poprawiono nieścisłość.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, o 08:52 przez JakimPL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michal422
Poprawność definicji
Dziękuję
W szkole często podkreśla się że każde koło, kula, sfera, okrąg, prostokąt są podobne. A następnie podaje się definicje podobieństwa, w postaci takiej jaką mam ocenić - nie ma to seansu.
A czy izometria jest pojęciem nadrzędnym względem podobieństwa?
W szkole często podkreśla się że każde koło, kula, sfera, okrąg, prostokąt są podobne. A następnie podaje się definicje podobieństwa, w postaci takiej jaką mam ocenić - nie ma to seansu.
A czy izometria jest pojęciem nadrzędnym względem podobieństwa?
- JakimPL
- Użytkownik

- Posty: 2395
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Poprawność definicji
Nie, izometria mówi o tym, iż zachowane są długości odcinków i krzywych, co oczywiście nie zachodzi dla jednokładności, które jest podobieństwem. Poprzez izometrię możemy rozumieć przystawanie.
-
michal422
Poprawność definicji
A w przypadku figur przestrzennych - definicja jest również nadmierna? tzn. wystarczy przystawanie katów,aby określić podobieństwo?
Wydaje mi się że tak ponieważ powstają,albo są zbudowane z figur płaskich,albo powstają przez obrót figur płaski wiec wystarczy by one były podobne.
Wydaje mi się że tak ponieważ powstają,albo są zbudowane z figur płaskich,albo powstają przez obrót figur płaski wiec wystarczy by one były podobne.
- JakimPL
- Użytkownik

- Posty: 2395
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Poprawność definicji
Nie znam żadnego kontrprzykładu, powinno tak być.
Zaznaczyłbym, iż np. zarówno prostokąty, jak i kwadraty mają takie same kąty, a więc bezpieczniejsza jest wersja z bokami; w ogólności same kąty nie wystarczają (no chyba, że za kąt uznajemy także wierzchołek, z którym ten kąt jest związany ).
Zaznaczyłbym, iż np. zarówno prostokąty, jak i kwadraty mają takie same kąty, a więc bezpieczniejsza jest wersja z bokami; w ogólności same kąty nie wystarczają (no chyba, że za kąt uznajemy także wierzchołek, z którym ten kąt jest związany ).
-
michal422
Poprawność definicji
Więc wystarczy napisać o stosunku boków, informacja o kątach jest zbędna, z czego wynika, że definicja jest nadmierna.
Przepraszam,że zawracam głowe,ale miałbym jeszcze jedno zadanie:
Zapisz twierdzenie Talesa i przekształć je aby prezentowały funkcje logiczne(moje rozwiązania):
a)\(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\)
Tw. Talesa:
Jeżeli dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O przetniemy dwiema prostymi równoległymi k, l
(gdzie\(\displaystyle{ a \cap k = A, \ \ a \cap l=B, \ \ b \cap k=A', \ \ b \cap l=B'}\))
to
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
b)\(\displaystyle{ q \Rightarrow p}\)
Jeżeli
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
to dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O są przecięte dwiema prostymi równoległymi k, l (gdzie\(\displaystyle{ a \cap k = A, a \cap l=B, b \cap k=A', b \cap l=B'}\))
c)\(\displaystyle{ \neg p \Rightarrow \neg q}\)
Jeżeli dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O nie są przecięte dwiema prostymi równoległymi k, l (gdzie \(\displaystyle{ a \cap k = A, a \cap l=B, b \cap k=A', b \cap l=B'}\)) to nie zachodzi stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
d)\(\displaystyle{ \neg q \Rightarrow \neg p}\)
Jeżeli stosunek
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
nie zachodzi to dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O nie są przecięte dwiema prostymi równoległymi k, l (gdzie\(\displaystyle{ a \cap k = A, a \cap l=B, b \cap k=A', b \cap l=B'}\)).
Przepraszam,że zawracam głowe,ale miałbym jeszcze jedno zadanie:
Zapisz twierdzenie Talesa i przekształć je aby prezentowały funkcje logiczne(moje rozwiązania):
a)\(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\)
Tw. Talesa:
Jeżeli dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O przetniemy dwiema prostymi równoległymi k, l
(gdzie\(\displaystyle{ a \cap k = A, \ \ a \cap l=B, \ \ b \cap k=A', \ \ b \cap l=B'}\))
to
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
b)\(\displaystyle{ q \Rightarrow p}\)
Jeżeli
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
to dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O są przecięte dwiema prostymi równoległymi k, l (gdzie\(\displaystyle{ a \cap k = A, a \cap l=B, b \cap k=A', b \cap l=B'}\))
c)\(\displaystyle{ \neg p \Rightarrow \neg q}\)
Jeżeli dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O nie są przecięte dwiema prostymi równoległymi k, l (gdzie \(\displaystyle{ a \cap k = A, a \cap l=B, b \cap k=A', b \cap l=B'}\)) to nie zachodzi stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
d)\(\displaystyle{ \neg q \Rightarrow \neg p}\)
Jeżeli stosunek
\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)
nie zachodzi to dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O nie są przecięte dwiema prostymi równoległymi k, l (gdzie\(\displaystyle{ a \cap k = A, a \cap l=B, b \cap k=A', b \cap l=B'}\)).
- JakimPL
- Użytkownik

- Posty: 2395
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Poprawność definicji
Dwa pierwsze słownie są ok (chociaż w drugim oznaczenia powinny się pojawić na początku, wraz z \(\displaystyle{ a\cap b = O}\), to samo dotyczy pozostałych - musisz jasno wskazać założenia, poprzednik oraz następnik implikacji). W kolejnych musisz zanegować cały poprzednik implikacji:
Jeżeli nie jest prawdą, że dwie półproste \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) o wspólnym początku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) przetniemy dwiema prostymi równoległymi \(\displaystyle{ k}\), \(\displaystyle{ l}\).
Co może znaczyć także, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie mają wspólnego początku lub proste te nie są przecięte dwoma prostymi równoległymi tak oznaczonymi. Równie dobrze \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) mogą być przecięte przez dwie proste równoległe, ale oznaczone \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) . Żeby tego uniknąć, na samym początku powiedz, co jest dane i oznaczone.
Jeżeli nie jest prawdą, że dwie półproste \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) o wspólnym początku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) przetniemy dwiema prostymi równoległymi \(\displaystyle{ k}\), \(\displaystyle{ l}\).
Co może znaczyć także, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie mają wspólnego początku lub proste te nie są przecięte dwoma prostymi równoległymi tak oznaczonymi. Równie dobrze \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) mogą być przecięte przez dwie proste równoległe, ale oznaczone \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) . Żeby tego uniknąć, na samym początku powiedz, co jest dane i oznaczone.
-
michal422
Poprawność definicji
Negacje wstawiłem w takim miejscu ponieważ :dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O traktuje jako kąt (po prostu jest to definicja kąta), równie dobrze mogłem napisać że jeżeli kąt przecięto dwiema prostymi równoległymi...
Czy takie rozumowanie jest poprawne?
Czy takie rozumowanie jest poprawne?
- JakimPL
- Użytkownik

- Posty: 2395
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Poprawność definicji
Kątów się nie dzieli prostymi równoległymi tylko (pół)proste, które je tworzą.kąt przecięto dwiema prostymi równoległymi
Co traktujesz jako dane? Układ dwóch półprostych o wspólnym początku? Same proste \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)? Od tego zależy dalsza konstrukcja zdań logicznych. Jeżeli niczego na początku nie przyjmujesz, to negowanie całego poprzednika implikacji jest równoważne z niespełnieniem chociażby jednego warunku (np. \(\displaystyle{ a \cap k = A}\)).
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, o 12:04 przez JakimPL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michal422
Poprawność definicji
Jako dane traktuję - układ dwóch półprostych o wspólnym początku.Wyżnej źle napisałem nie traktuje tego jako kąta,ale ramiona kąta.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, o 12:12 przez michal422, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michal422
Poprawność definicji
Właśnie dlatego napisałem że dwie półproste (jako ramiona kata), bo wydaje mi się ze gdybym napisał że jeżeli część płaszczyzny wyciętą przez dwie pół proste o wspólnym początku przetniemy...
W Twierdzeniu Talesa (przynajmniej w szkole) zakłada się że przecinamy ramiona kata (w ogóle nie mówi się o przypadku w którym półproste stanowiące ramiona kata nie przecinają się).
Dziękuję Ci bardzo za pomoc
Pozdrawiam !
W Twierdzeniu Talesa (przynajmniej w szkole) zakłada się że przecinamy ramiona kata (w ogóle nie mówi się o przypadku w którym półproste stanowiące ramiona kata nie przecinają się).
Dziękuję Ci bardzo za pomoc
Pozdrawiam !