Obliczyć prace sily po krzywej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
golywachock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Obliczyć prace sily po krzywej

Post autor: golywachock »

\(\displaystyle{ F= (\sqrt[ 5 ]{x^{4} y^{3}};x z^{2}; \frac{y}{z ^{5} })}\)
po krzywej K:
\(\displaystyle{ x=t}\)
\(\displaystyle{ y= e^{2t}}\)
\(\displaystyle{ z= e^{-4t}}\)
\(\displaystyle{ 0 le t le 1
[ ex]

Wiem ze musi to byc \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} xdx+ydy+zdz}\) podstawiam sobie zamiast zmiennych wartości z F , potem z anie wartosci z krzywej K a zamiast dx , dy , dz co mam wstawic ?}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Obliczyć prace sily po krzywej

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ F=[F_x,F_y,F_z]\\
\int_0^1 F_x\cdot x'+F_y\cdot y'+F_z\cdot z'\,dt}\)
ODPOWIEDZ