obliczyć całkę

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
dawid92wr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 maja 2012, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

obliczyć całkę

Post autor: dawid92wr »

\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x^4-64}}\)

Czy mógłby ktoś pomóc rozwiązać taką całkę?
miodzio1988

obliczyć całkę

Post autor: miodzio1988 »

rozklad na ulamki proste
dawid92wr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 maja 2012, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

obliczyć całkę

Post autor: dawid92wr »

A jest policzalna w ogóle? Jak wpisałem w Matlaba to wyszedł bardzo długi wynik z \(\displaystyle{ i}\) może podam: \(\displaystyle{ - (2^(1/2) \cdot \arctan ((2^(1/2) \cdot x)/4))/64 + (2^(1/2) \cdot \arctan ((2^(1/2) \cdot x \cdot i)/4) \cdot i)/64}\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 10:49 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

obliczyć całkę

Post autor: zidan3 »

... %5E4-64%7D
Da się normalnie policzyć.
dawid92wr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 maja 2012, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

obliczyć całkę

Post autor: dawid92wr »

a mógłby ktoś to rozwiązać?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

obliczyć całkę

Post autor: ares41 »

miodzio1988 pisze:rozklad na ulamki proste
Zrób to.
ODPOWIEDZ