Wydłużenie sprężyny - problem

damekk87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 maja 2012, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie

Wydłużenie sprężyny - problem

Post autor: damekk87 »

Witam
mam problem z obliczeniem wydłużenia sprężyny \(\displaystyle{ b}\). W zadaniu nalezy znaleźć równanie wydłyżenia sprężyny \(\displaystyle{ b'}\) od kąta \(\displaystyle{ \psi}\) lub \(\displaystyle{ \varphi}\).
Moje obliczenia stanęły w punkcie takim, że:

ułożyłem równanie wydłużenia: \(\displaystyle{ b'= \sqrt{((b+x)^{2}+y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ y}\) wyliczyłem z tangensa: \(\displaystyle{ y=(b+x) \cdot \tg \varphi}\)

nie wiem jak wyliczyć \(\displaystyle{ x = ?}\)

Prosił bym o jakąś podopwiedź, rysunek poglądowy zamieszczam poniżej



Dodam, że podane są początkowa długośc sprężyny \(\displaystyle{ b}\) oraz długośc jarzma \(\displaystyle{ a}\)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 11:57 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Zamiana \phi na \varphi (zgodność z rysunkiem).
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wydłużenie sprężyny - problem

Post autor: kruszewski »

Jak przyjąć za miarę położenia jarzma kąt jaki tworzy ono z prostą leżącą na punktach obrotu jarzma i sprężyny to znając ich odległość ( stałą)i promień jarzma ( też niezmienny) to twierdzenie Carnota rozwiązuje te zagadkę.
W.Kr.
damekk87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 maja 2012, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie

Wydłużenie sprężyny - problem

Post autor: damekk87 »

dzięki za cenną wskazówkę
ODPOWIEDZ