Mam pytanie... wiem, że trochę głupie, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi...
ogólnie wiadomo, że 360 stopni to 2 pi ... z tym, że nie wiem, skąd się to wzięło? Mam to zaakceptować czy to się skądś bierze?
Miara kąta łukowego - pytanie o radiany
-
johnblansko
- Użytkownik

- Posty: 122
- Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Pomógł: 11 razy
Miara kąta łukowego - pytanie o radiany
tak, bierze.
Dokładnie mówiąc z zależności długości łuku połowy obwodu koła do długości promienia tego właśnie koła.
Gdyż:
Obw. koła\(\displaystyle{ 2 \pi r}\)
Połowa obwodu koła =\(\displaystyle{ \pi r}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{l}{r}rad= \frac{ \pi r}{r}= \pi rad= 180 ^{o}}\) a wiec tyle połowa kołą ma stopni.
Dokładnie mówiąc z zależności długości łuku połowy obwodu koła do długości promienia tego właśnie koła.
Gdyż:
Obw. koła\(\displaystyle{ 2 \pi r}\)
Połowa obwodu koła =\(\displaystyle{ \pi r}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{l}{r}rad= \frac{ \pi r}{r}= \pi rad= 180 ^{o}}\) a wiec tyle połowa kołą ma stopni.
