całkowanie przez części

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
monika_kot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 paź 2011, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ns
Podziękował: 2 razy

całkowanie przez części

Post autor: monika_kot »

\(\displaystyle{ \int \cos t \cdot \sin 2tdt}\)

jak podstawic i ile razy zeby w wyniku nie pozostala zadna całka?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, o 21:51 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Brak "dt"
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

całkowanie przez części

Post autor: JakimPL »

Można skorzystać z tego, że:

\(\displaystyle{ \sin 2t = 2\sin t \cos t}\)

i prostym podstawieniem rozwiązać całkę.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1618
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

całkowanie przez części

Post autor: MichalPWr »

\(\displaystyle{ \int \cos t \cdot \sin 2tdt=\begin{vmatrix} u=\sin 2t&dv=\cos t\\du=2\cos 2t&v=\sin t\end{vmatrix}=\sin t \sin2t-2\int \cos 2t \sin t dt=}\)

\(\displaystyle{ =\begin{vmatrix} u=\cos 2t&dv=\sin t\\du=-2\sin 2t&v=-\cos t\end{vmatrix}=\sin t \sin2t-2\left( -\cos 2t\cos t-2\int\cos t \sin 2t dt\right)}\)

\(\displaystyle{ \int \cos t \cdot \sin 2tdt=\sin t \sin2t+2\cos 2t\cos t+4\int\cos t \sin 2t dt}\)

\(\displaystyle{ -3\int \cos t \cdot \sin 2tdt=\sin t \sin2t+2\cos 2t\cos t}\)

\(\displaystyle{ \int \cos t \cdot \sin 2tdt=- \frac{1}{3} \left( \sin t \sin2t+2\cos 2t\cos t\right)+c}\)
ODPOWIEDZ