Równania liniowe niejednorodne
- mikrobart
- Użytkownik

- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Równania liniowe niejednorodne
Witajcie, proszę o pomoc z takimi przykładami:
\(\displaystyle{ y' + y = \sin t}\)
\(\displaystyle{ y' + 2ty = e^{-t^2}}\)
\(\displaystyle{ ty' - 2y = 4t^4}\)
Nie jestem w stanie rozdzielić tam zmiennych, nie wiem, jak się za nie zabrać.
\(\displaystyle{ y' + y = \sin t}\)
\(\displaystyle{ y' + 2ty = e^{-t^2}}\)
\(\displaystyle{ ty' - 2y = 4t^4}\)
Nie jestem w stanie rozdzielić tam zmiennych, nie wiem, jak się za nie zabrać.
- mikrobart
- Użytkownik

- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Równania liniowe niejednorodne
\(\displaystyle{ y' + y = \sin t}\)
\(\displaystyle{ y' + y = 0}\)
\(\displaystyle{ - ln |y| = t + C}\)
I tu się zatrzymuję.
\(\displaystyle{ y' + y = 0}\)
\(\displaystyle{ - ln |y| = t + C}\)
I tu się zatrzymuję.
-
miodzio1988
-
leapi
- Użytkownik

- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Równania liniowe niejednorodne
równanie jednorodne \(\displaystyle{ y^{\prime}+f(x)y=0}\)
można rozdzielać zmienne, chociaż ja to lubiłem z gotowca robić
\(\displaystyle{ y=Ce^{-\int f(x)dx}}\)(wzór jest raczej poprawny, chociaż dłuższy czas nie liczyłem nić z równań)
edit: kiepsko widać ale całka jest w wykładniku
można rozdzielać zmienne, chociaż ja to lubiłem z gotowca robić
\(\displaystyle{ y=Ce^{-\int f(x)dx}}\)(wzór jest raczej poprawny, chociaż dłuższy czas nie liczyłem nić z równań)
edit: kiepsko widać ale całka jest w wykładniku
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 22:34 przez leapi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
Równania liniowe niejednorodne
Super. To zacznij korzystać z tych metod bo tutaj gotowca nie dostanieszmikrobart pisze:Zależałoby mi wyjaśnienie jej na konkretnym przykładzie - na powyższym przykładzie.
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Równania liniowe niejednorodne
Tja tutaj tylko miodzio jest
(Wiekszosc ludzi na forum to rzeczywiscie miodzie , ale nie wszyscy)
Jest to rownanie pierwszego rzedu wiec uzmiennianie stalej nie jest konieczne
Lewa strona rownania nie przypomina ci pochodnej iloczynu ?
Przeksztalc to rownanie tak aby jedna ze stron byla pochodna iloczynu
W tym celu mozesz pomnozyc rownanie przez nieznana funkcje
albo zalozyc ze szukana funkcja jest iloczynem dwoch nieznanych funkcji-- 21 maja 2012, 18:38 --Tja tutaj tylko miodzio jest
(Wiekszosc ludzi na forum to rzeczywiscie miodzie , ale nie wszyscy)
Jest to rownanie pierwszego rzedu wiec uzmiennianie stalej nie jest konieczne
Lewa strona rownania nie przypomina ci pochodnej iloczynu ?
Przeksztalc to rownanie tak aby jedna ze stron byla pochodna iloczynu
W tym celu mozesz pomnozyc rownanie przez nieznana funkcje
albo zalozyc ze szukana funkcja jest iloczynem dwoch nieznanych funkcji
(Wiekszosc ludzi na forum to rzeczywiscie miodzie , ale nie wszyscy)
Jest to rownanie pierwszego rzedu wiec uzmiennianie stalej nie jest konieczne
Lewa strona rownania nie przypomina ci pochodnej iloczynu ?
Przeksztalc to rownanie tak aby jedna ze stron byla pochodna iloczynu
W tym celu mozesz pomnozyc rownanie przez nieznana funkcje
albo zalozyc ze szukana funkcja jest iloczynem dwoch nieznanych funkcji-- 21 maja 2012, 18:38 --Tja tutaj tylko miodzio jest
(Wiekszosc ludzi na forum to rzeczywiscie miodzie , ale nie wszyscy)
Jest to rownanie pierwszego rzedu wiec uzmiennianie stalej nie jest konieczne
Lewa strona rownania nie przypomina ci pochodnej iloczynu ?
Przeksztalc to rownanie tak aby jedna ze stron byla pochodna iloczynu
W tym celu mozesz pomnozyc rownanie przez nieznana funkcje
albo zalozyc ze szukana funkcja jest iloczynem dwoch nieznanych funkcji