Czy w próżni da się usłyszeć dźwięk?

ramanujan
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ramanujan »

Wiem, że w przestrzeni kosmicznej panuje próżnia i w związku z tym nie ma ośrodka, który mógłby przenosić fale dźwiękowe. Co jednak ze sztucznymi ośrodkami zastępczymi np. metalowa belka? Pytanie czy gdyby jedna osoba przyłożyła ucho do krańca 10 metrowej, metalowej belki, a druga uderzyłaby młotkiem w drugi jej kraniec, to czy pierwsza osoba usłyszy wibracje?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

Dźwięk może się rozchodzić nie tylko w powietrzu, ale również w ciałach stałych. Jeśli astronauta przytknie hełm swojego skafandra do takiej drgającej belki, usłyszy dźwięk.
Pauaqq
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Pauaqq »

Czytałem gdzieś, że dźwięk może się również rozchodzić się w polu elektromagnetycznym, co umożliwiało by rozchodzenie się dźwięku nawet w przestrzeni kosmicznej, jeśli hipotetyczny obserwator i źródło dźwięku znajdowało się w takim polu. Jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat, prosiłbym o wypowiedzenie się.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

Pauaqq pisze:Czytałem gdzieś, że dźwięk może się również rozchodzić się w polu elektromagnetycznym,
Pole elektromagnetyczne jest wszędzie (choćby nawet zerowe), więc zawsze dźwięk rozchodzi się w polu elektromagnetycznym. Ale Tobie chyba chodzi o dźwięk rozchodzący się w próżni?

Dźwięk to fala mechaniczna (drgająca materia) i może się rozchodzić tylko tam, gdzie jest materia. Domyślam się że w tym, co czytałeś, może chodzić albo o zjawisko analogiczne (drgania pola elektromagnetycznego), albo o jakiś sposób przesyłania dźwięku (radio). Za pomocą fal radiowych możesz przesyłać dźwięk do kosmitów na Marsie, o ile tylko oni istnieją i potrafią odebrać i odkodować Twój sygnał. Nie nazwałbym tego jednak rozchodzeniem się dźwięku w próżni, bo to, co się rozchodzi w próżni, to jest fala elektromagnetyczna, z której dopiero kosmita może odtworzyć dźwięk (przy założeniach jak poprzednio).

Może też chodzić o jakieś rozchodzenie się fal elektromagnetycznych, spowodowane dźwiękiem, ale nie wywołane przez inteligentne istoty. Jeśli ośrodek, w którym rozchodzi się dźwięk, składa się z naładowanych cząstek, to te poruszające się cząstki wytwarzają falę elektromagnetyczną. Jeśli taka fala trafi na inny ośrodek z naładowanymi cząstkami, to zaczną się one poruszać. Tego też nie nazwałbym rozchodzeniem się dźwięku w próżni. To nie dźwięk się rozchodzi w próżni, tylko fala elektromagnetyczna.
Pauaqq
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Pauaqq »

norwimaj pisze:Domyślam się że w tym, co czytałeś, może chodzić albo o zjawisko analogiczne (drgania pola elektromagnetycznego),
Włąśnie o to mi chodziło, w próżni dźwięk jako taki nie może być słszany, ale drgania pola magnetycznego powodują efekt szumu (nie wiem czy to dobre określenie), który da się odebrać.
ODPOWIEDZ