Porządek leksykograficzny

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
justyna_g4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 28 sty 2011, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 2 razy

Porządek leksykograficzny

Post autor: justyna_g4 »

Udowodnić, że porządek leksykograficzny jest porządkiem.

Def porządku leksykograficznego:
\(\displaystyle{ (A, \le ), (B, \le )}\)

\(\displaystyle{ (A \times B, \le _{l} )}\)
\(\displaystyle{ \bigvee _{(x,y),(x',y') \in A \times B}} (x,y) \le _{l} (x',y') \Leftrightarrow x< x' \vee (x=x' \wedge y=y')}\)


Wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ Z \subset A \times B}\) ma element najmniejszy? Czy coś jeszcze??
Bardzo proszę o pomoc.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Porządek leksykograficzny

Post autor: Jan Kraszewski »

justyna_g4 pisze:Wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ Z \subset A \times B}\) ma element najmniejszy? Czy coś jeszcze??

Masz pokazać, że relacja jest zwrotna, słabo antysymetryczna i przechodnia.

JK
justyna_g4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 28 sty 2011, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 2 razy

Porządek leksykograficzny

Post autor: justyna_g4 »

A element najmniejszy nie??
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Porządek leksykograficzny

Post autor: »

Ale do czego potrzebny Ci element najmniejszy?

Masz wykazać, że zdefiniowana relacja (nazwana porządkiem leksykograficznym) jest relacją częściowego porządku. A relacja częściowego porządku to relacja zwrotna, antysymetryczna i przechodnia. Czyli musisz wykazać, że zdefiniowana relacja jest zwrotna, antysymetryczna i przechodnia. Czego właściwie nie rozumiesz?

A może myli Ci się częściowy porządek z dobrym porządkiem?

Q.
justyna_g4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 28 sty 2011, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 2 razy

Porządek leksykograficzny

Post autor: justyna_g4 »

no tak ja cały czas myślałam o dobrym porządku.
Więc, żeby pokazać, że to dobry porządek musze pokazac wszytsko co dotyczy tej relacji oraz element najmniejszy tak??
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Porządek leksykograficzny

Post autor: »

Ale przecież w ogólności nie jest to dobry porządek.

Q.
ODPOWIEDZ