[word] problem z sumami uogólnionymi

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[word] problem z sumami uogólnionymi

Post autor: refuss »

Witam
Problem w Wordzie polega na tym że granice dla sum uogólnionych nie występują nad i pod znakiem sumy tylko z prawej strony, a mam wymóg do pracy mgr by granice były nad i pod.
\(\displaystyle{ \beta = \frac{ \sum_{t=1}^{n} (r_{it}-\overline{r}_{i})(r_{mt}-\overline{r}_{m})}{\sum_{t=1}^{n} (r_{mt}-\overline{r}_{m} )^{2}}}\)
Czyli tak w powyższym wzorze. Jest jakaś możliwość aby granice występowały w sposób normalny aniżeli po prawej stronie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

[word] problem z sumami uogólnionymi

Post autor: anna_ »

Mam Office 2003 i jest możliwość wpisania indeksów nad i pod znakiem sumy.

AU
AU
2f5b95055b1f116bmed.png (47.39 KiB) Przejrzano 393 razy
[/url]
Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[word] problem z sumami uogólnionymi

Post autor: refuss »

Ja mam 2007 i ja też mogę to wpisywać nad i pod jeśli nie ma takich zawirowań ale jak się wzór powiększa to już taki problem występuje... dlatego to nie jest odpowiedź na mój problem. Czekam dalej
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

[word] problem z sumami uogólnionymi

Post autor: anna_ »

Nie mam pojęcia a jakich zawirowaniach mówisz. Zrzut z worda:
AU
AU
be07137ac3928533.png (4.82 KiB) Przejrzano 393 razy
[/url]
Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[word] problem z sumami uogólnionymi

Post autor: refuss »

Zawirowania o jakich mówię dotyczą faktu, że te sumy są wpisane u góry i dołu ale word 2007 zmienia automatycznie styl na boczny... i w tym problem leży.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

[word] problem z sumami uogólnionymi

Post autor: anna_ »

A próbowałeś najpierw wpisać to co jest pod znakiem sumy a sumę dopiero na końcu?
Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[word] problem z sumami uogólnionymi

Post autor: refuss »

To nie rozwiązuje problemu... w mianowniku nadal ścina mi granice sumy do prawej strony... to wygląda tak jakby nie było tam wystarczająco miejsca...
ODPOWIEDZ