Równanie struny - wzór d'Alamberta
-
MichTrz
- Użytkownik

- Posty: 359
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZG
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie struny - wzór d'Alamberta
Równanie struny (fali) zazwyczaj rozwiązywałem metodą szeregów Fouriera rozdzielania zmiennych. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć kiedy mam stosować tą metodę a kiedy mogę skorzystać ze wzoru d'Alamberta? Czym się różnią te rozwiązania? Czy ostatecznie dostałbym tę samą funkcję?
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
MichTrz
- Użytkownik

- Posty: 359
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZG
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie struny - wzór d'Alamberta
No więc przy poniższym zagadnieniu:
\(\displaystyle{ u_{tt}=c^2 u_{xx} \\ u(x,0) = \phi(x) \\ u_t(x,0) = \psi(x)}\)
zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ u(x,t) = \frac{1}{2 }( \phi(x-ct) + \phi(x+ct)) + \frac{1}{2c} \int_{x-ct}^{x+ct} \psi(y) dy}\)
\(\displaystyle{ u_{tt}=c^2 u_{xx} \\ u(x,0) = \phi(x) \\ u_t(x,0) = \psi(x)}\)
zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ u(x,t) = \frac{1}{2 }( \phi(x-ct) + \phi(x+ct)) + \frac{1}{2c} \int_{x-ct}^{x+ct} \psi(y) dy}\)