[Nierówności] wykazanie nierówności III

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 873
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Nierówności] wykazanie nierówności III

Post autor: darek20 »

Niech \(\displaystyle{ a,b,c \geq 0, a^{2}+b^{2}+c^{2}=2}\). Pokaż

\(\displaystyle{ \frac{1+a^{2}b}{a^{2}+b^{2}}+\frac{1+b^{2}c}{b^{2}+c^{2}}+\frac{1+c^{2}a}{c^{2}+a^{2}}\geq 3}\)
ODPOWIEDZ