znalezc pochodna funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
kijankap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 lis 2011, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

znalezc pochodna funkcji

Post autor: kijankap »

Znalezc pochodna funkcji \(\displaystyle{ f:R^2 g \left( x,y \right) \rightarrow 1 - \left( \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} \right)}\)
w kierunku wewnetrznej normalnej do krzywej : \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1}\)
w punkcie \(\displaystyle{ P = \left( \frac{a}{ \sqrt{2} } , \frac{b}{ \sqrt{2} } \right)}\) , a>0, b>0

Czy moglby ktos pomoc z zadaniem poniewaz kompletnie nie umiem tego dzialu i nie wiem od czego zaczac w ogole :/ Z góry dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 22:29 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skalowanie nawiasów.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

znalezc pochodna funkcji

Post autor: octahedron »

Nie rozumiem tego zapisu funkcji \(\displaystyle{ f}\)
kijankap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 lis 2011, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

znalezc pochodna funkcji

Post autor: kijankap »

Zadanie przepisane dokladnie nez zadnego bledu ze zbioru zadan
ODPOWIEDZ