Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
forgottenhopes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 5 razy

Równanie zespolone

Post autor: forgottenhopes »

\(\displaystyle{ (3iz + 3) ^{4} - 16(z-i) ^{4} = 0}\)

czy rozwiązaniem tego równania jest tylko \(\displaystyle{ z=i}\) ?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Równanie zespolone

Post autor: leapi »

nie koniecznie,
forgottenhopes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 5 razy

Równanie zespolone

Post autor: forgottenhopes »

Więc jak rozwiązać to równanie by otrzymać inne rozwiązania?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Równanie zespolone

Post autor: leapi »

ja nie liczyłem, nie wiem czy jest jedno czy cztery
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 523
Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

Równanie zespolone

Post autor: jerzozwierz »

\(\displaystyle{ a^4 - b^4 = (a+b)(a-b)(a^2+b^2) = (a+b)(a-b)(a+bi)(a-bi)}\)
ODPOWIEDZ