W równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kubek bez ucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 maja 2012, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B.

W równoległoboku

Post autor: kubek bez ucha »

W równoległoboku, w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego, kąt ostry ma miarę 60, a krótsza przekątna ma długość \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\) .
a) oblicz długość boków równoległoboku
b) oblicz długość wysokości równoległoboku poprowadzonej na dłuższy bok
c) oblicz objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuższego boku
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

W równoległoboku

Post autor: Ponewor »

a) Zauważ, że połówka równoległoboku to połówka trójkąta równobocznego

b) Pitagoras
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 18:44 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

W równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Ale trzeba by się powołać na twierdzenie ,,jeśli dwa boki trójkąta (leżące przy kącie 60) są w stosunku 1 : 2 to trójkąt jest prostokątny".

Bez tego można zrobić zadanie z cosinusów.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

W równoległoboku

Post autor: Ponewor »

żadne szczególne twierdzenie - zwyczajne podobieństwo trójkątów
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

W równoległoboku

Post autor: piasek101 »

I nie jest szczególne - ale na coś trzeba się powołać.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

W równoległoboku

Post autor: leapi »

Zauważ po prostu, ze krótsza przekątna podzieliła równoległobok na trójkąt prostokątny o kątach 60,30 stopni, a jeden bok ma \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

W równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Ja bym się przyczepił gdyby ktoś robiąc zadanie napisał - jest prostokątny bo to zauważyłem.
kubek bez ucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 maja 2012, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B.

W równoległoboku

Post autor: kubek bez ucha »

a jak zrobić podpunkt c
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

W równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Ta objętość będzie objętością walca o wysokości dłuższego boku i promieniu będącym wysokością równoległoboku (poprowadzoną do dłuższego boku).
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

W równoległoboku

Post autor: leapi »

Powstanie taka bryła, w kształcie walca, , ale z wyciętym stożkiem z jednej i doklejonej z drugiej strony
kubek bez ucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 maja 2012, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B.

W równoległoboku

Post autor: kubek bez ucha »

czyli że możemy liczyć jako objętość walca z H= dłuższy bok równoległoboku = 8 i r= wysokość równoległoboku= \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) ?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

W równoległoboku

Post autor: leapi »

tak właśnie
kubek bez ucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 maja 2012, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B.

W równoległoboku

Post autor: kubek bez ucha »

w takim razie dziękuję za pomoc )
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

W równoległoboku

Post autor: Ponewor »

piasek101 pisze:Ja bym się przyczepił gdyby ktoś robiąc zadanie napisał - jest prostokątny bo to zauważyłem.
zgadzam się, też bym się przyczepił. Kazałem to zauważyć - to była podpowiedź, wskazówka do zadania, a nie rozwiązanie. to już sprawa kubka bez ucha by to wykazać.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

W równoległoboku

Post autor: leapi »

przecież wystarczy napisać, że dwa kąty to \(\displaystyle{ 30,60}\)
ODPOWIEDZ