Rzucamy 2 razy kością .Zmienna losowa X przyjmuje wartości liczby wyrzuconych trójek .
a) określ funkcję prawdopodobieństwa i uzasadnij że jest ona funkcja prawdopodobieństwa .
b)Oblicz Pleft( 1 <= x <= 3)
c)Podaj parametry rozkładu tej zmiennej .
D)Oblicz dystrybuante i narysuj jej wykres
Nie wiem jak się za to zabrać bardzo bym prosił o pomoc . Z góry dziękuję .
Zmienna losowa X
-
MrMath
- Użytkownik

- Posty: 141
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Zmienna losowa X
X-liczba wyrzuconych trójek
a)
P(X=2)=\(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\)
P(X=1)=\(\displaystyle{ \frac{10}{36}}\)
P(X=0)=\(\displaystyle{ \frac{25}{36}}\)
P(X=2)+P(X=1)+P(X=0)=1
a)
P(X=2)=\(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\)
P(X=1)=\(\displaystyle{ \frac{10}{36}}\)
P(X=0)=\(\displaystyle{ \frac{25}{36}}\)
P(X=2)+P(X=1)+P(X=0)=1
