Matematyka rozszerzona - jakie zadania na maturze?
-
Honzik18
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Elo
Podawajcie tutaj jakie zadania mogą w dużym stopniu pojawić się na rozszerzeniu.
Na rozszerzeniu wzory CKE są takie same jak na podstawie?
Podawajcie tutaj jakie zadania mogą w dużym stopniu pojawić się na rozszerzeniu.
Na rozszerzeniu wzory CKE są takie same jak na podstawie?
-
TPB
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
Wykaż, że funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \log (x+ \sqrt{1+x^{2})}}\) jest nieparzysta. To zadanie jest bodajże z Cogito. Bardzo fajne i w sam raz na maturę rozszerzoną.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 17:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) spełniona jest nierówność
\(\displaystyle{ (a+3b)^4\ge256ab^3}\).
Mnie się to wydaje za proste, ale ktoś mi mówił że takie zadanie chce na maturze rozwiązywać. Nie wiem tylko, o maturę z jakiego przedmiotu chodziło.
\(\displaystyle{ (a+3b)^4\ge256ab^3}\).
Mnie się to wydaje za proste, ale ktoś mi mówił że takie zadanie chce na maturze rozwiązywać. Nie wiem tylko, o maturę z jakiego przedmiotu chodziło.
-
TPB
- Użytkownik

Mam też takie zadanko, powinno Ci się spodobać jak najbardziej poziom rozszerzony.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym suma wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej wynosi 2. Dla jakiej długości boku pole powierzchni całkowitej jest największe? Wyznacz tę wartość.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym suma wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej wynosi 2. Dla jakiej długości boku pole powierzchni całkowitej jest największe? Wyznacz tę wartość.
-
norwimaj
- Użytkownik

TPB, treść nieprecyzyjna.
Której (których) wysokości?TPB pisze: wysokości ściany bocznej
Którego boku?TPB pisze: Dla jakiej długości boku
Tyle ,że niezgodne z wymaganiami maturalnymi bo na dzień dzisiejszy parzystości funkcji na maturze nie maWykaż, że funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \log (x+ \sqrt{1+x^{2})}}\) jest nieparzysta. To zadanie jest bodajże z Cogito. Bardzo fajne i w sam raz na maturę rozszerzoną.
Odpowiadając na pytanie :
Jestem prawie pewien ,że będzie jakaś nierówność z dwiema wartościami bezwględnymi, funkcja kwadratowa z parametrem, zadania optymalizacyjne, równanie trygonometryczne i coś niezbyt wymagającego z rachunku. No i oczywiście analityczna, ale tu trudno coś przewidzieć .
Generalnie wg mnie będzie łatwiejsza niż w zeszłym roku, bo matury słabo poszły
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
norwimaj
- Użytkownik

A ile wysokości ma taka jedna ściana?adner pisze:Zdaje się, że ostrosłup prawidłowy ma wszystkie ściany boczne jednakowe.
-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Mam nadzieję. Przygotowywałem się do matury rozszerzonej od poprzednich wakacji, ale nie jestem pewien czy dobrze napiszę. Rok temu miałem z matematyki dopuszczającą ocenę, a w tym bardzo dobrą. Mam braki z poprzednich lat :/Endejk pisze: Generalnie wg mnie będzie łatwiejsza niż w zeszłym roku, bo matury słabo poszły
-
norwimaj
- Użytkownik

To jasne. Pewnie dadzą to zadanie co zwykle. Myślę że może być też coś bardziej wymagającego z kombinatoryki (oprócz zadania z rachunku).Endejk pisze: i coś niezbyt wymagającego z rachunku.
Jeśli nic lepszego nie wymyślą, to kto wie? Jeśli mają deficyt dobrych zadań, to może się trafić coś geometrii analitycznej.Endejk pisze: No i oczywiście analityczna,
-
maturzysta123
- Użytkownik

Zgadza się, pewnie jeszcze jakieś na wykazanie będzie, gdzie do wzoru skróconego mnożenia trzeba będzie dojść.Endejk pisze:Odpowiadając na pytanie :
Jestem prawie pewien ,że będzie jakaś nierówność z dwiema wartościami bezwględnymi, funkcja kwadratowa z parametrem, zadania optymalizacyjne, równanie trygonometryczne i coś niezbyt wymagającego z rachunku. No i oczywiście analityczna, ale tu trudno coś przewidzieć .
Moim zdaniem z geometrii analitycznej pojawi się jednokładność, do tego równanie/nierówność z dwoma wartościami bezwzględnymi, jakieś równanie/nierówność trygonometryczna, logarytmy, coś z wielomianów, funkcja kwadratowa z parametrem, z planimetrii pewnie jakiś dowód z wykorzystaniem podobieństwa i przystawania trójkątów, stereometria (kąt dwuścienny; bryła wpisana w/opisana na kuli lub jakaś bryła z rombem w podstawie), jakieś wykazanie z a i b, rachunek prawdopodobieństwa i jego własności.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2012, o 00:24 przez inth, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pawellogrd
- Użytkownik

- Podziękował: 121 razy
Zapewne będą równania z parametrami, coś z trygonometrią i równaniami/nierównościami, coś z logarytmów (możliwe, że zadanie na wykazanie czegoś), obstawiałbym również zadania z wielomianami związane z twierdzeniem Bezout.
-
maturzysta123
- Użytkownik

E, nie będzie bryły wpisanej w kule. Standardowo ostrosłup
-
TPB
- Użytkownik

Co do mojego zadania z ostrosłupem, to przepraszam za nieścisłość. Przepiszę je tym razem starannie.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym suma wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej opuszczonej z głównego wierzchołka ostrosłupa (przyznam, że nie wiem jak ten wierzchołek, który nie należy od podstawy się nazywa) wynosi 2. Dla jakiej długości krawędzi podstawy pole powierzchni całkowitej jest największe? Wyznacz tę wartość.
Co do matury, to obstawiałbym tak:
1. równanie/nierówność z wartością bezwzględną (standard),
2. równanie kwadratowe z parametrem albo zadanie z wielomianem w którym trzeba skorzystać z tw. Bezouta,
3. jakiś dowód z planimetrii,
4. coś łatwego z ciągiem arytmetycznym i geometrycznym,
5. prosta kombinatoryka,
6. prawdopodobieństwo w którym trzeba będzie trochę pomyśleć,
7. stereometria - ostrosłup albo inna bryła i przecięta płaszczyzną,
8. coś z wykresem funkcji,
9. równanie albo tożsamość trygonometryczna,
10. geometria trójkąta, jakieś nietrudne zadanie,
11. zadanie tekstowe w którym, aby znaleźć rozwiązanie będzie trzeba ułożyć równanie bądź układ równań.
Zobaczymy niedługo jakim jestem jasnowidzem.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym suma wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej opuszczonej z głównego wierzchołka ostrosłupa (przyznam, że nie wiem jak ten wierzchołek, który nie należy od podstawy się nazywa) wynosi 2. Dla jakiej długości krawędzi podstawy pole powierzchni całkowitej jest największe? Wyznacz tę wartość.
Co do matury, to obstawiałbym tak:
1. równanie/nierówność z wartością bezwzględną (standard),
2. równanie kwadratowe z parametrem albo zadanie z wielomianem w którym trzeba skorzystać z tw. Bezouta,
3. jakiś dowód z planimetrii,
4. coś łatwego z ciągiem arytmetycznym i geometrycznym,
5. prosta kombinatoryka,
6. prawdopodobieństwo w którym trzeba będzie trochę pomyśleć,
7. stereometria - ostrosłup albo inna bryła i przecięta płaszczyzną,
8. coś z wykresem funkcji,
9. równanie albo tożsamość trygonometryczna,
10. geometria trójkąta, jakieś nietrudne zadanie,
11. zadanie tekstowe w którym, aby znaleźć rozwiązanie będzie trzeba ułożyć równanie bądź układ równań.
Zobaczymy niedługo jakim jestem jasnowidzem.