rozwiąż równanie w przedziale

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: fnt »

Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin4x \cos2x + 16 \sin x \cos ^{3} x = 4 \sin 2x}\)
w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, 2 \pi \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, o 16:00 przez fnt, łącznie zmieniany 1 raz.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: major37 »

Proponuje rozpisać wielokrotne argumenty Jak znajdziesz wzory to może być ale jak nie to musisz korzystać z np tego \(\displaystyle{ \sin (x+y)}\)
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: fnt »

źle przepisałem przykład, teraz jest dobrze.

co mam rozpisać? \(\displaystyle{ \sin4x =2\cos2x\sin2x}\)?
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: major37 »

Dobrze. Teraz rozpisać podwojonego argumentu
ODPOWIEDZ