Witam,
\(\displaystyle{ y=2 \sqrt{x^3}}\) X należy do \(\displaystyle{ (0,11)}\)
czy pochodna z y \(\displaystyle{ y'=2 \cdot \frac{1}{2x^3} \cdot 3x^2= \frac{1}{3x}}\) ?
\(\displaystyle{ L= \int_{0}^{11} \sqrt{1+(3x^{-1})^2} \mbox{d}x}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{1+ \frac{1}{9x^2} } \mbox{d}x}\) - czy tę całkę należy rozwiązywać przez części ?
czy może tak
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{1+ \frac{1}{9x^2} } \mbox{d}x=|t=1+9x; dx= \frac{1}{9}dt|= \frac{1}{9} \int_{}^{} \sqrt{t} \mbox{d}x = \frac{1}{9} \cdot \frac{1}{2} \cdot t^2= \frac{t^2}{18}= \frac{(1+9x)^2}{18}}\) ?
Długość łuku krzywej.
-
miodzio1988
Długość łuku krzywej.
Nie. Pochodna źle policzona. Bez pochodnych to sobie dużo całek nie policzysz, więc proponuję powtórkę z tego
-
Bartek298
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Długość łuku krzywej.
Rzeczywiści pomyłka.
\(\displaystyle{ y'=3 \sqrt{x}}\)
\(\displaystyle{ L= \int_{ 0 }^{\frac{1}{2}} \sqrt{1+9x} \mbox{d}x=}\)*
Teraz całka nieoznaczona
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{1+9x} \mbox{d}x= \frac{1}{9} \int_{}^{} t^ \frac{1}{2} \mbox{d}x = \frac{2 \sqrt{(1+9x)^3} }{27}}\)
*\(\displaystyle{ =\frac{2 \sqrt{(1+9x)^3} }{27}|^ \frac{1}{2}0= \frac{13}{27}}\)
Czy teraz jest dobrze ?
\(\displaystyle{ y'=3 \sqrt{x}}\)
\(\displaystyle{ L= \int_{ 0 }^{\frac{1}{2}} \sqrt{1+9x} \mbox{d}x=}\)*
Teraz całka nieoznaczona
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{1+9x} \mbox{d}x= \frac{1}{9} \int_{}^{} t^ \frac{1}{2} \mbox{d}x = \frac{2 \sqrt{(1+9x)^3} }{27}}\)
*\(\displaystyle{ =\frac{2 \sqrt{(1+9x)^3} }{27}|^ \frac{1}{2}0= \frac{13}{27}}\)
Czy teraz jest dobrze ?
-
Bartek298
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Długość łuku krzywej.
Rzeczywiście. Kolejna pomyłka. Chyba trzeba skończyć z tym całkowaniem na dzisiaj. Dzięki.
