okrąg
-
soku11
- Użytkownik

- Posty: 6589
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
okrąg
Masz punkt, masz prosta, promien to odleglosc punktu od prostej
\(\displaystyle{ A=(6,1)\\
2x+y-3=0\\
\\
R=\frac{|12+1-3|}{\sqrt{5}}=\frac{10}{\sqrt{5}}=\frac{10\sqrt{5}}{5}=2\sqrt{5}\\
(x-6)^{2}+(y-1)^{2}=(2\sqrt{5})^{2}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ A=(6,1)\\
2x+y-3=0\\
\\
R=\frac{|12+1-3|}{\sqrt{5}}=\frac{10}{\sqrt{5}}=\frac{10\sqrt{5}}{5}=2\sqrt{5}\\
(x-6)^{2}+(y-1)^{2}=(2\sqrt{5})^{2}}\)
POZDRO
- Vixy
- Użytkownik

- Posty: 1663
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
okrąg
okrag przechodzi przez punkt A(6,1) oraz B(x,-2x+3)
no i nalezy podstawic do rownania okregu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2
(6-a)^2+(1-b)^2=r^2
(x-a)^2+(-2x+3-b)^2=r^2
(6-a)^2+(1-b)^2=(x-a)^2+(-2x+3-b)^2
no i nalezy podstawic do rownania okregu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2
(6-a)^2+(1-b)^2=r^2
(x-a)^2+(-2x+3-b)^2=r^2
(6-a)^2+(1-b)^2=(x-a)^2+(-2x+3-b)^2
