\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{3} }{x ^{2} -1 }}\)
Przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji
Przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji
Wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji
Przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji
\(\displaystyle{ f' \left( x \right) = \frac{ \left( x ^{3} \right) ' \cdot \left( x ^{2} - 1 \right) - x ^{3} \cdot \left( x ^{2} -1 \right) '}{ \left( x ^{2} -1 \right) ^{2} } = \frac{3x ^{2} \cdot \left( x ^{2} - 1 \right) - x ^{3} \cdot 2x}{ \left( x ^{2} - 1 \right) ^{2}} = \frac{x ^{4} - 3x ^{2} }{ \left( x ^{2} - 1 \right) ^{2}} }}\)
Dalej punkty stacjonarne wyszły mi \(\displaystyle{ 0, \sqrt{3} , -\sqrt{3}}\) , choć nie jestem pewien czy dobrze. Potem na wykres to przenieść ale nie wiem czy z jedynką czy bez (chodzi mi o jedynkę z mianownika, zupełnie nie wiem czy dobrze to rozumuję Proszę o sprawdzenie i rozwianie moich wątpliwości.
Dalej punkty stacjonarne wyszły mi \(\displaystyle{ 0, \sqrt{3} , -\sqrt{3}}\) , choć nie jestem pewien czy dobrze. Potem na wykres to przenieść ale nie wiem czy z jedynką czy bez (chodzi mi o jedynkę z mianownika, zupełnie nie wiem czy dobrze to rozumuję Proszę o sprawdzenie i rozwianie moich wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 17:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
miodzio1988
Przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji
Mały błąd, poprawiłem zaraz po zapisaniu wiadomości.
-
miodzio1988
