[Teoria liczb] Równanie w liczbach naturalnych

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 873
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Teoria liczb] Równanie w liczbach naturalnych

Post autor: darek20 »

Znaleźć wszystkie \(\displaystyle{ x,y,z \in Z^{+}}\) takie że \(\displaystyle{ x^4-4x^2y^2-4y^4=z^2}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Teoria liczb] Równanie w liczbach naturalnych

Post autor: bartek118 »

Zwiń lewą stronę ze wzoru skróconego mnożenia i wszystko szybko wyjdzie (pamiętaj aby uzupełnić odpowiednio składniki)
Lerain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2012, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pleszew
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

[Teoria liczb] Równanie w liczbach naturalnych

Post autor: Lerain »

I po tej operacji szybko wyjdzie powiadasz?

Hint byłby mile widziany.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Teoria liczb] Równanie w liczbach naturalnych

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ (x^2-2y^2)^2 - 8y^4 = z^2
\\
(x^2-2y^{2}-z)(x^2-2y^{2}+z) = 8y^4}\)


Wydaje mi się, że z tego jakoś dalej pójdzie
ODPOWIEDZ