1. Dana jest funkcja \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\). zapisz jakie przekształcenia trzeba wykonać aby narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ y=| 4-\frac{1}{|x+3|-2} |}\)
Przy każdym z przekształceń podaj wzór funkcji otrzymanej.
2. Jak narysować funkcję \(\displaystyle{ y=2|x-1|-2}\)?
Przekształcenia wykresów funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Przekształcenia wykresów funkcji
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 17:20 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Przekształcenia wykresów funkcji
Co do drugiego, to \(\displaystyle{ y=2|x-1|-2 = \left| 2x-2 \right| -2}\)
Wystartuj od \(\displaystyle{ y=2x}\), potem przesuń o wektor \(\displaystyle{ \left[ 0;-2 \right]}\), potem to, co pod osią iksów odbijasz symetrycznie do góry względem osi \(\displaystyle{ OX}\) (masz w ten sposób \(\displaystyle{ \left| 2x-2 \right| )}\) i na koniec przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ \left[ 0;-2 \right]}\).
Wystartuj od \(\displaystyle{ y=2x}\), potem przesuń o wektor \(\displaystyle{ \left[ 0;-2 \right]}\), potem to, co pod osią iksów odbijasz symetrycznie do góry względem osi \(\displaystyle{ OX}\) (masz w ten sposób \(\displaystyle{ \left| 2x-2 \right| )}\) i na koniec przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ \left[ 0;-2 \right]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Przekształcenia wykresów funkcji
Wielkie dzięki, właśnie tego było mi trzeba :>
@EDIT : mimo wszystko, jak rysuje to 1 przekształcenie to nie wychodzi, sprawdzałem to szukając punktów charakterystycznych. Błąd leży po mojej stronie czy jest może tutaj?
@EDIT : mimo wszystko, jak rysuje to 1 przekształcenie to nie wychodzi, sprawdzałem to szukając punktów charakterystycznych. Błąd leży po mojej stronie czy jest może tutaj?
-
- Administrator
- Posty: 34284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Przekształcenia wykresów funkcji
Błąd jest tutaj, w drugim przekształceniu, przy dodawaniu do wartości funkcji. Przesunięcie o zadany wektor da funkcję
\(\displaystyle{ f _{2} (x) = \frac{1}{\left| x+3\right|} -2}\)
JK
\(\displaystyle{ f _{2} (x) = \frac{1}{\left| x+3\right|} -2}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Przekształcenia wykresów funkcji
Czyli jak prawidłowo powinno wyglądać to przekształcenie? tzn o jaki wektor należy przesunąć?-- 16 kwi 2012, o 15:33 --Ponawiam pytanie, jak w końcu powinno być?