zbadaj liczbę rozwiązań

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pjetagoras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: pjetagoras »

\(\displaystyle{ 2^{x} \left( x ^{2}-1 \right) = -1}\)

rysuję wykresy lewej i prawej strony (po przekształceniu, tj. dzielę obie strony przez \(\displaystyle{ 2 ^{x}}\)) zawsze wychodzi mi, że jest tylko jedno rozwiązanie (z wykresu), w odpowiedziach są dwa rozwiązania, może mi ktoś wytłumaczyć co robię źle?
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: major37 »

Narysuj wykres \(\displaystyle{ 2 ^{x}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{-1}{x ^{2}-1 }}\)
pjetagoras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: pjetagoras »

problem w tym, że nie potrafię narysować wykresu funkcji \(\displaystyle{ \frac{-1}{ x^{2}-1 }}\) gdyż nie mieliśmy nigdy takich funkcji wymiernych, nasz program kończy się jedynie na prostych tj. homograficznych, jak zrobić to inaczej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ y=x^2-1}\) oraz \(\displaystyle{ y=-2^{-x}}\) (są dwa rozwiązania, ale jedno ,,nieładne")
pjetagoras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: pjetagoras »

nie rozumiem, mnie uczono, że rozwiązanie będzie tam gdzie te dwie funkcje na wykresie się przetną a jest tylko jeden taki punkt, o co chodzi z tym "nieładne"?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: piasek101 »

Są dwa punkty przecięcia.

Nieładny - bo na wykresie widoczne - a co do wyznaczenia (obliczenia) wietrzę kłopoty - chociaż na razie nie próbowałem.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: major37 »

Ale trzeba tylko wyznaczyć liczbe rozwiązań a nie same rozwiązania.
pjetagoras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: pjetagoras »

jak dwa punkty przecięcia?? jest tylko jeden, parabola ma ramiona do góry, a krzywa wykładnicza leży w III i IV ćwiartce, jedynie punkt \(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\}}\) jest punktem wspólnym
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

zbadaj liczbę rozwiązań

Post autor: anna_ »

AU
AU
3dcb1cb4119c4132.png (10.32 KiB) Przejrzano 112 razy
[/url]
ODPOWIEDZ