Wzory redukcyjne - kąty ujemne w ćwiartkach

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Rantaurel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Różna
Podziękował: 27 razy

Wzory redukcyjne - kąty ujemne w ćwiartkach

Post autor: Rantaurel »

Witam

Właśnie jak to jest, mam na przykład taki kąt:

\(\displaystyle{ \sin(-300^\circ)}\)

I rozwiązuje go tak:

\(\displaystyle{ \sin(-300^\circ) = -\sin(270^\circ+30^\circ)}\)

Zgodnie z \(\displaystyle{ (270^\circ+30^\circ)}\) jest on w IV ćwiartce co oznacza, że jest on ujemny.
Ale on już przedtem był ujemny, czy te dwa minusy się znoszą i dają plus ? Czy po prostu o plusie lub minusie decyduje tylko i wyłącznie ćwiartka, w jakiej będzie kąt, a nie jego początkowa ujemność?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wzory redukcyjne - kąty ujemne w ćwiartkach

Post autor: aalmond »

Ale on już przedtem był ujemny, czy te dwa minusy się znoszą i dają plus ?
Tak.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Wzory redukcyjne - kąty ujemne w ćwiartkach

Post autor: piasek101 »

To lepiej rób tak (zapis nieformalny) :

\(\displaystyle{ -300^0=-300^0+360^0=60^0}\)
ODPOWIEDZ