rozwiąż równanie

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

rozwiąż równanie

Post autor: katarinka1201 »

\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2+ \sqrt{3} } \right) ^{x}+ \left( \sqrt{2- \sqrt{3} } \right) ^{x}=4}\)

rozwiązałam wyszło mi \(\displaystyle{ 2}\) ale w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ x=2}\) lub \(\displaystyle{ x=-2}\)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, o 21:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Jan Kraszewski »

To pokaż, jak rozwiązałaś.

JK
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

rozwiąż równanie

Post autor: katarinka1201 »

\(\displaystyle{ \left( 2+ 3^{ \frac{1}{2} }\right) ^{ \frac{1}{2x} }+\left( 2- 3^{ \frac{1}{2} } \right) ^{ \frac{1}{2x} }=4 itd.}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

No to popsułaś.

\(\displaystyle{ 2-\sqrt 3=\frac{1}{2+\sqrt 3}}\) i podstawianie
ODPOWIEDZ