Treść zadania:
Wiadomo, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = 0,5}\). Wynika stąd, że wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \cos ^{4} + \sin ^{4}}\) jest równa:
Z tego co się zorientowałem nie ma wzoru na sumę czwartych potęg. Próbowałem z jedynką trygonometryczna i z danymi z zadania układy równań - bezskutecznie.
Trygonometra - suma czwartych potęg sinusa i cosinusa
-
fundusz
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 3 razy
Trygonometra - suma czwartych potęg sinusa i cosinusa
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, o 19:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
aalmond
- Użytkownik

- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Trygonometra - suma czwartych potęg sinusa i cosinusa
\(\displaystyle{ \sin ^4 \alpha + \cos ^4 \alpha = \left (\sin ^2 \alpha + \cos ^2 \alpha \right )^2 - 2 \sin ^2 \alpha \cdot \cos ^2 \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, o 19:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
brookpetit
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 17 wrz 2010, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Limanowej
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Trygonometra - suma czwartych potęg sinusa i cosinusa
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\cos ^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ (\sin ^{2}x+\cos ^{2}x)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{4}x+2\sin ^{2}x\cos ^{2}x+\cos ^{4}x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{4}x+2(\sin x\cos x)^{2}+\cos ^{4}x=1}\)
I podstaw za \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x}\) daną, a później już prosto wyliczyć
\(\displaystyle{ (\sin ^{2}x+\cos ^{2}x)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{4}x+2\sin ^{2}x\cos ^{2}x+\cos ^{4}x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{4}x+2(\sin x\cos x)^{2}+\cos ^{4}x=1}\)
I podstaw za \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x}\) daną, a później już prosto wyliczyć
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .