Oblicz pole trójkąta równobocznego o wysokości ...

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Orzech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 lis 2004, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rojca
Podziękował: 3 razy

Oblicz pole trójkąta równobocznego o wysokości ...

Post autor: Orzech »

Pole trójkąta równobocznego o wysokości h =Sqrt 3 cm wysokosci
a)sqrt 3 cm.^2 2 sqrt3cm^2
b)4 sqrt 3cm^2
c)4cm^2
d)2cm^2
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Oblicz pole trójkąta równobocznego o wysokości ...

Post autor: Tomasz Rużycki »

Pisz wątki w odpowiednich działach...

Co do zadania:

h-wysokość trójkata równobocznego
a-bok
P-pole

h=(a*sqrt(3))/2
P=(a^2*sqrt(3))/4

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Oblicz pole trójkąta równobocznego o wysokości ...

Post autor: olazola »

Należy skorzystać ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt3}{2}}\)
ODPOWIEDZ