Zadanie 1
Wykaż, że przy odpowiednich założeniach odnośnie liczb a, b prawdziwe sa wzory:
a) \(\displaystyle{ \log_ab=\frac{1}{\log_ba}}\)
b) \(\displaystyle{ \log_ab=\log_{a_2}b^2}\)
c) \(\displaystyle{ \log_{a^2}b=\frac{1}{2}\log_ab}\)
d) \(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{a}}b=\log_a\frac{1}{b}}\)
Sformułuj założenia.
Zadanie 2
Dla jakich a, b prawdziwe są wzory:
a) \(\displaystyle{ \log_2(a+b)=\log_2a+\log_2b}\)
b) \(\displaystyle{ \log_2(a-b)=\log_2a-\log_2b}\)
Zadanie 3
Mając dane: \(\displaystyle{ \log_{12}2=a}\), oblicz \(\displaystyle{ \log_616}\).
Zadanie 4
Jaka funkcja ma wykres symetryczny do wykresu funkcji: \(\displaystyle{ y=\log_2x}\) względem:
a) osi x
b) osi y
c) prostej zawierającej dwusieczną kąta xOy
d) początku układu współrzędnych
(4 zadania) Udowodnij prawdziwość wzorów
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
(4 zadania) Udowodnij prawdziwość wzorów
W zadaniu 1) korzystamy ze wzoru na zmianę podstawy log a rytmów:
a) \(\displaystyle{ \log _ {a}b=\frac{ \log _ {b}b}{ \log _ {b}a}=\frac{1}{ \log _ {b}a}}\)
b) \(\displaystyle{ \log _ {a}b=\frac{ \log _ {a^2}b}{ \log _ {a^2}a}=\frac{ \log _ {a^2}b}{\frac{1}{2}}=2 \log _ {a^2}b= \log _ {a^2}b^2}\)
Reszta tak samo.
Zadanie 2
Tu też analogiczne przykłady:
\(\displaystyle{ \log _ {2}(a+b)= \log _ {2}(ab)\\ab=a+b\\a=\frac{b}{b-1}}\)
Oczywiście jeszcze założenia: \(\displaystyle{ a,b>0}\), \(\displaystyle{ b \neq 1}\)
Na razie tyle!
a) \(\displaystyle{ \log _ {a}b=\frac{ \log _ {b}b}{ \log _ {b}a}=\frac{1}{ \log _ {b}a}}\)
b) \(\displaystyle{ \log _ {a}b=\frac{ \log _ {a^2}b}{ \log _ {a^2}a}=\frac{ \log _ {a^2}b}{\frac{1}{2}}=2 \log _ {a^2}b= \log _ {a^2}b^2}\)
Reszta tak samo.
Zadanie 2
Tu też analogiczne przykłady:
\(\displaystyle{ \log _ {2}(a+b)= \log _ {2}(ab)\\ab=a+b\\a=\frac{b}{b-1}}\)
Oczywiście jeszcze założenia: \(\displaystyle{ a,b>0}\), \(\displaystyle{ b \neq 1}\)
Na razie tyle!
